Δικήγοροι σε κατάθλιψη

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του διδάκτορα Ψυχολογίας Tyger Latham στο www.psychologytoday.com για τα προβλήματα κατάθλιψης αλλά και γενικότερα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί δικηγόροι στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει τις τεράστιες δυσκολίες του επαγγέλματος ιδίως για τους νεότερους και αποδεικνύεται δυστυχώς επίκαιρο και για την ελληνική πραγματικότητα: "Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους 10 κατοίκους της Ουάσιγκτον είναι δικηγόρος. Δεν αποτελεί έκπληξη, έχω γνωρίσει αρκετούς δικηγόρους στη ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές φορές μου θυμίζει αυτό που είπε για το επάγγελμα κάποιος καθηγητής μου στο σχολείο που αποφοίτησα: "Όσο υπάρχουν δικηγόροι, θα υπάρχει πάντα ανάγκη για ψυχοθεραπευτές, επειδή το ίδιο το πράγμα που κάνει τόσους πολλούς δικηγόρους να παθαίνουν κατάθλιψη (δηλαδή η δικηγορία), είναι το ίδιο το πράγμα που είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν". Αυτή η αιτιολογία πάντα μου φαινόταν λίγο απλοϊκή, αλλά νομίζω ότι ο καθηγητής μου θα μπορούσε να έχει δίκιο. Πάρτε, για παράδειγμα, τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία: 1.Σύμφωνα με μια μελέτη του Johns Hopkins University για πάνω από 100 επαγγέλματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δικηγόροι έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης.
2. Μια έρεynα της ABA Young Lawyers Division έδειξε ότι το 41% των γυναικών δικηγόρων είναι  δυσαρεστημένες με τη δουλειά τους.
3.Το 1996, οι δικηγόροι ξεπέρασαν τους οδοντιάτρους ως το επάγγελμα με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών.
4. Η ABA εκτιμά ότι 15-20% του συνόλου των δικηγόρων των ΗΠΑ υποφέρουν από την κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών.
5. Επτά στους δέκα δικηγόρους σύμφωνα με μια δημοσκόπηση ενός δικηγορικού περοδικού της Καλιφόρνια είπαν ότι θα άλλαζαν καριέρα, αν είχαν την ευκαιρία.
Αν και ανησυχητικά, αυτά τα στατιστικά στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα δεν αποτελούν έκπληξη για όσους βρίσκονται στο επάγγελμα. Έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με αρκετούς δικηγόρους όλα αυτά τα χρόνια και ενώ έχω βρει πολλούς που είναι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι, έχω συναντήσει και πάρα πολλούς που δεν είναι. Αν και δεν μπορώ να πω ότι το επάγγελμα του δικηγόρου είναι η μοναδική πηγή της δυστυχίας όλων των δικηγόρων, θεωρώ ότι το επάγγελμα κατά καιρούς συμβάλλει, αν δεν επιταχύνει, τη δημιουργία θεμάτων ψυχικής υγείας στους δικηγόρους". Διαβάστε ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και με πρακτική εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα.