Aντισυνταγματικές οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών από το ΣΔΟΕ

Το Δ' Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο και εισηγήτρια την πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου με την υπ' αριθμ. 1032/2013 απόφασή του έκρινε αντικείμενη στα άρθρα 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική κ.λπ. ζωή της χώρας), 17 (προστασία της ιδιοκτησίας) και 25 (αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου), αλλά και στο άρθρο 1 της ΕΣΔΑ (προστασία της περιουσίας) και τη διάταξη του άρθρου 30 (παράγραφος 5 περίπτωση ε') του Ν. 3296/2004 που προβλέπει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με την απόφαση η επίμαχη διάταξη του Ν. 3296/2004, που προβλέπει τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακά στοιχεία, συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά – δεδομένου, ότι όσο χρόνο διαρκεί η δέσμευση, το ελεγχόμενο πρόσωπο στερείται της δυνατότητας χρήσης και διάθεσης περιουσιακών του στοιχείων, και μάλιστα ρευστού χρήματος και κινητών αξιών φυλασσομένων σε πιστωτικά ιδρύματα.
Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με το ΣτΕ, συνεπάγεται σοβαρό περιορισμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας του φορολογουμένου.
Επισημαίνεται τέλος ότι με τη χρήση αορίστων εννοιών του Ν. 3296/2004 «καταλείπεται ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση, χωρίς να καθορίζονται κατά τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου».
Με βάση το σκεπτικό αυτό οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ το άρθρο 30 (παράγραφος 5 περίπτωση ε') του Ν. 3296/2004 και παρέπεμψαν το θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. (πηγή: kathimerini.gr)

Σχόλια