"Δικαιοσύνη...δύο μέτρα και δύο σταθμά" : Ανακοίνωση του ΔΣ Καλαμάτας για τις αποφάσεις του Μισθοδικείου

Με αφορμή τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των μισθών των δικαστών και αναγνώρισε ότι οι αποδοχές τους κατά 25% πρέπει να είναι αφορολόγητες, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο "Δικαιοσύνη δύο μέτρα και δύο σταθμά". Το κείμενο της έχει ως εξής: "Με δύο αποφάσεις που εξέδωσε πρόσφατα το Μισθοδικείο, αφενός έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των δικαστικών και από την άλλη αναγνωρίζει και αφορολόγητο στις αποδοχές τους, όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι το Μισθοδικείο απαρτίζεται από 3 δικαστές, 3 καθηγητές Α.Ε.Ι. και 3 δικηγόρους, ουσιαστικά δηλαδή οι δικαστές αποφασίζουν για τις αποδοχές τους. Το Μισθοδικείο έκρινε ως αντισυνταγματική την τελευταία μνημονιακή περικοπή των αποδοχών των δικαστών (20% έως 25%) που επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Αύγουστο 2012, ενώ παράλληλα αναγνώρισε το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών τους, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές, αφού το Σύνταγμα επιβάλλει την ισοτιμία ανάμεσα στις κρατικές λειτουργίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική).
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων και αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αναδρομικά για τους τελευταίους 16 μήνες, ανάβοντας ταυτόχρονα «πράσινο φως» για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (με έκπτωση του 25% από το φορολογικό εισόδημα) που στην πράξη οδηγεί σε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα.Το δικαστήριο αυτό επικαλείται παραβίαση του Συντάγματος από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Τρόικας σε ότι αφορά τους μισθούς των δικαστών. Δε διαφωνώ για την παραβίαση του Συντάγματος στο θέμα αυτό, ούτε ότι οι σημερινές αποδοχές των δικαστικών τους υποχρεώνουν να ζουν κάτω από τα όρια της αξιοπρεπής διαβίωσης, όμως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι δικαστές δεν κρίνουν ως αντισυνταγματικές και όλες εκείνες τις ενέργειες και τις διατάξεις της Κυβέρνησης που εξαθλιώνουν ωμά τους απλούς Έλληνες πολίτες.
Δεν είναι άραγε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο το οποίο ήδη οι δικαστές το έκριναν συνταγματικό; Δεν είναι άραγε αντισυνταγματικά, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. , οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, η παράλογη και απάνθρωπη φορολογία, οι φυλακίσεις και κατασχέσεις για μικροοφειλές στην εφορία, όταν τα «μεγαλολαμόγια» έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα  ουσιαστικά κλπ;
Έκριναν, οι δικαστές συνταγματικούς τους όρους του Μνημονίου (επί της αιτήσεως αναιρέσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και άλλων φορέων) κατέστρεψαν ουσιαστικά τις ζωές των συμπολιτών μας, που γκρέμισαν τα όνειρά τους και που μας έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κατάθλιψης. Από ότι φαίνεται, είναι εύκολο να αποφασίζεις, ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές των μισθών των άλλων, ενώ όταν αποφασίζεις για τους δικούς σου  μισθούς, αυτές οι περικοπές να κρίνονται, ως αντισυνταγματικές". (dskalamatas.gr)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πώς γίνεται "οι δικαστές να αποφασίζουν ουσιαστικά για τις αποδοχές τους" αφού οι δικαστές είναι μειοψηφία στο Μισθοδικείο (3 σε σύνολο 9 μελών)?