Ελεύθερες Γυναίκες

Ελεύθερες Γυναίκες των Ωρίν Κρεμιέ - Ελέν Ζυλιέν: 14 γυναίκες, η Αϊσατά Α., η Σιχέμ Μπεσεντρίν, η Βέρα Σίρουα, η Κριστίν Κ., η Άντζελα Ντέιβις, η Βίβιαν Ντιάζ, η Άσμα Γιαχανγκίρ, η Ελίζα Μουσάεβα, η Ίτα Φάτια Νάντια, η Αρουντάτι Ρόι, η Νγκουάνγκ Σανγκντρόλ, η Λεϊλά Σαχίντ, η Σοφία Υ. και η Λεϊλά Ζάνα μιλούν εδώ για το δικό τους αγώνα για την ελευθερία. Βρέθηκαν σε όλες τις μάχες, από τη θανατική ποινή ως τους ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, από τα εγκλήματα τιμής έως τα εγκλήματα πολέμου. Είτε κατάγονται από την Τυνησία, το Μαλάουι και το Πακιστάν είτε από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή, οι γυναίκες αυτές αποτελούν παράδειγμα καθώς αρνήθηκαν να είναι θύματα και διάλεξαν να πουν όχι. Από τα σκοτεινά μπουντρούμια του Ντράπσι στο Θιβέτ μέχρι την πρακτική της κλειτοριδεκτομής στη Γαλλία και
στο Μαλί, μην ξεχνώντας την αναγνώριση των Κούρδων στην Τουρκία, τις μητέρες, αδελφές και κόρες εξαφανισμένων στη Χιλή, τους πρόσφυγες στα στρατόπεδα των Παλαιστινίων, τις δημοσιογράφους στην Τυνησία, τις δικηγόρους στο Μαλάουι. Όλες αυτές οι γυναίκες έχουν κοινό τις βιαιότητες που έχουν υποστεί και τις μάχες που έχουν δώσει για να καταγγελθούν και να τιμωρηθούν αυτές οι πράξεις βίας προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες γυναίκες θύματα. Έχουν φιμωθεί, φυλακισθεί, ακρωτηριασθεί, χτυπηθεί, απειληθεί, αντιστάθηκαν όμως, συχνά με το φόβο να τους τρώει τα σωθικά και συνεχίζουν ακόμη σήμερα να αγωνίζονται στο όνομα της ελευθερίας.
Η Ωρίν Κρεμιέ και η Ελέν Ζυλίεν, δημοσιογράφοι και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας τις συνάντησαν. Μας τις παρουσιάζουν και τις ανακαλύπτουμε μέσα από ακριβή πορτρέτα όπου ο λόγος της καθεμιάς έχει μια γεύση δύναμης και ελευθερίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία από το Μάρτιο του 2004 διεξάγει μια διεθνή εκστρατεία με τίτλο «Τέλος στη βία κατά των γυναικών».
«Έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για όλες αυτές τις γυναίκες», σημειώνει η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Γαλλίας Ζενεβιέβ Σεβρέν. «Βρίσκονται μακριά μας, όμως είναι και δίπλα μας. Μερικές φορές είναι δύσκολο να προφέρουμε τα ονόματά τους, όμως είναι σαν εμάς. Δεν έχουν την ίδια καθημερινότητα με εμάς, τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες ούτε τις δικές μας ιδέες, όμως μοιράζονται μαζί μας κάτι το ουσιαστικό: το δικαίωμα για μια ανθρώπινη ζωή που πρέπει να έχει μια γυναίκα ελεύθερη και υπεύθυνη. Το ότι αγωνίζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα των γυναικών, σημαίνει ότι πιστεύεις στην ικανότητα του ανθρώπου να απομακρύνεται από το χειρότερο για να βρει το καλύτερο. Είναι ο σκοπός των κατακτήσεων και των καθημερινών αλλά ειρηνικών μαχών, που πρέπει εμείς, εσείς, εγώ, να κερδίσουμε για αυτό που πιστεύουμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ)

Σχόλια