Η Ελλάδα ουραγός στο Κράτος-Δικαίου (1η ημέρα του 1ου Διεθνούς Νομικού Συνεδρίου)

Το 1ο Διεθνές Νομικό Συνέδριο με τίτλο ”Ελλάδα: Η διαδρομή από ένα ένδοξο παρελθόν σε ένα ένδοξο μέλλον -  Ο ρόλος των Οικονομικών, του Δικαίου και οι βέλτιστες πρακτικές" το οποίο συνδιοργανώνουν το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με την Αμερικανική Δικηγορική Ένωση  (American Bar Association) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος ΩΝΑΣΗ αποτελεί γεγονός. Από την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του γίνεται κατανοητό πόσο επίκαιρη είναι η θεματολογία του, αποτελώντας ταυτόχρονα μια πολύ σημαντική αφορμή για συζήτηση και ανάδειξη των προβλημάτων του συστήματος Δικαιοσύνης όπως επίσης και για την εξεύρεση τρόπων επίλυσης και πραγματοποίησης θεσμικών αλλαγών στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, θα κηρύξει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος.  
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε «Μετά από τέσσερις ολόκληρους μήνες συζητήσεων για την διαδικασία της συνεννόησης και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της οικονομίας , δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τα χρονικά περιθώρια εξεύρεσης έντιμης λύσης ,  να στενεύουν δραματικά και τον εφιάλτη της στάσης πληρωμών και της χρεωκοπίας να επανέρχεται στο προσκήνιο. Η άμεση Συμφωνία με τους θεσμούς και η επιβεβαίωση του σταθερού προσανατολισμού της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελεί την μοναδική επιλογή. Η επίτευξη της Νέας Συμφωνίας με τους εταίρους σημαίνει ακόμη την απρόσκοπτη χρηματοδότηση κράτους και τραπεζών και θα παρέχει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσει ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης της οικονομίας  που θα ανταποκρίνεται στην λαϊκή βούληση,  με περιορισμό των πολιτικών της λιτότητας και έμφαση σε πολιτικές ανάπτυξης,   χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα τοποθετεί μονίμως ιδιαίτερα ψηλά στη λίστα των εμποδίων στις ξένες επενδύσεις τις καθυστερήσεις στην απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Αλλά και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και φορείς επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ουραγού στην διεθνή κατάταξη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα του κράτους δικαίου. Ελλείψει της δυνατότητας κρατικών επενδύσεων και με δεδομένη την αδυναμία των Τραπεζών να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια είναι απολύτως απαραίτητα για να δημιουργηθούν  οι συνθήκες ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά το Επιμελητήριο μας ανοίγει ακόμη ένα από τα θέματα που ταλανίζουν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και αποτρέπουν τις επενδύσεις συνδιοργανώνοντας  με το ΑΒΑ αυτό  το πολύ υψηλού επιπέδου  νομικό συνέδριο,  το πρώτο διεθνές νομικό συνέδριο του είδους του που διοργανώνεται στην χώρα μας,  γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας της ανάπτυξης μια χώρας και της προσέλκυσης επενδύσεων και άλλων εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Δικηγορικής Ένωσης  (American Bar Association), κ. Marcelo Bombai αναφέρθηκε στη συνάφεια της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα με την κατάσταση που επικράτησε στην Αργεντινή το 2001. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε την παύση της ρευστότητας και το πάγωμα των καταθέσεων καθώς και την επιβολή του Νόμου έκτακτης ανάγκης, ενώ εν συνεχεία επεσήμανε ως αποτελέσματα των προαναφερθέντων τη Διεθνή Διαιτησία, την αναχρηματοδότηση και την παύση των αγωγών σε συνδυασμό με την επιβολή ενός νομικού πλαισίου σε αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Ο τέως Πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμένος δήλωσε: «Το κράτος πατερούλης-επιχειρηματίας-εργοδότης, έχει πεθάνει. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από το δημόσιο, όπως είχαμε μάθει να συμβαίνει επί δεκαετίες. Η ανάπτυξη για να είναι δυναμική, σταθερή και βιώσιμη θα πρέπει να έρθει πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα, τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για αυτό ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε τις μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να αποκτήσουμε ένα δημόσιο παραγωγικό και αποτελεσματικό και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό, σταθερό, απλό και εν τέλει ελκυστικό για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μόνο με αυτές τις απολύτως αυτονόητες και αναγκαίες συνθήκες κάθε ιδιώτης, επενδυτής, Έλληνας ή ξένος θα μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια δικαίου για να φέρει τα χρήματα του στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέο πλούτο και θέσεις εργασίας. Και μόνον έτσι θα πάψει η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση στον διεθνή χάρτη επενδύσεων». Σύμφωνα με τον κ. Πικραμένο δύο πράγματα λείπουν από το Ελληνικό Σύστημα Δικαιοσύνης: η εμπιστοσύνη και το σχέδιο. «Σε ότι αφορά το πρώτο, δυστυχώς η καχυποψία έχει διαβρώσει τα πάντα. Πολιτικοί, κόμματα, δικαστές, κοινωνικοί εταίροι, επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης, κεντρικό κράτος, αυτοδιοίκηση έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης: δεν απομονώσαμε εγκαίρως όσα εγωιστικά συμφέροντα έχουν διαχρονικά αλώσει το κράτος και την οικονομία σε βάρος των συνεπών, δημιουργικών δυνάμεων. Και σήμερα πληρώνουμε το κόστος αυτής της υστέρησης έχοντας δημιουργήσει μια κοινωνία που δεν έχει από πού να πιαστεί και ποιον να εμπιστευτεί. Αυτό είναι το πραγματικό αδιέξοδο που πρέπει να υπερβούμε. Το δεύτερο στοιχείο που λείπει είναι το σχέδιο. Σχέδιο πραγματικό, με περιεχόμενο και καλά επεξεργασμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για: Σύγχρονο κράτος δικαίου, Ελεύθερη εξωστρεφή και ανοιχτή οικονομία, Αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος, Παιδεία με έμφαση την προαγωγή της Αριστείας, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ένα δικαστικό σύστημα που λειτουργεί με εγγυήσεις ανεξαρτησίας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των ανεπτυγμένων δημοκρατιών και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την δικαιοσύνη πυλώνα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των κρατών-μελών της και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή επιτροπή πλέον αξιολογεί τακτικά τα δικαστικά συστήματα των κρατών-μελών της Ένωσης.
Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Ο μέσος όρος επίλυσης διοικητικών προβλημάτων διαφορών στην Ελλάδα αγγίζει τι; 1.500 ημέρες, καθώς εκτιμάται ότι εκκρεμούν πάνω από 400.000 υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Το κόστος των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης κατατάσσει την χώρα στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ των 47 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, γεγονός που επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος της οικονομίας και δημιουργεί ταυτόχρονα επιχειρηματική αβεβαιότητα. Μπορούμε να δράσουμε σε τρία επίπεδα ώστε να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση:
Χρειάζεται ουσιαστική επικοινωνία και συντονισμός των τριών λειτουργιών, νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής, για την επίτευξη του – κατά το Σύνταγμα – κοινού σκοπού τους, που είναι η επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας και η εμπέδωση του κράτους-δικαίου.
Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αποσυμφόρηση ύλης, με διατήρηση στα δικαστήρια μόνο των σημαντικών υποθέσεων. Η επίλυση των υπολοίπων θα πρέπει να γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους και διαδικασίες. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι απαραίτητη η συνεργασία του δικηγορικού σώματος.
Η αξιοκρατία, η ανάδειξη αλλά και η επιβράβευση των άριστων στο δικαστικό σώμα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη η καλύτερη Δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη διοικητική υποστήριξη των δικαστών, σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, κίνητρα για επιβράβευση των αρίστων, απλό και σταθερό νομοθετικό περιβάλλον.

Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας από το βήμα του συνεδρίου θα μιλήσουν επιφανείς έλληνες και ξένοι ομιλητές, νομικοί, καθηγητές δικαίου και δικαστές πάνω σε θέματα που πραγματεύονται τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις συστήματος που οδηγούν στη βραδεία απονομή της δικαιοσύνης.
Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση επίσημου δείπνου και ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.
 Για να μάθετε αναλυτικά το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου πατήστε εδώ
 Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των εταιριών:
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΜΠΑΧΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - HAHALIS & KOUNOUPIS, P.C. LAW OFFICES - POLES, TUBLIN, STRATAKIS & GONZALEZ, LLP – AIG - ΤΣΙΜΠΑΝΟΥΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - HUGHES HUBBARD AND REED - Ν. ΠΑΝΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - PAPAPOLITIS / PAPAPOLITIS LAW FIRM - NATIONAL CENTER FOR STATE COURTS - ET INDUSTRIES INC
Χορηγοί επικοινωνίας:
Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ & KATHIMERINI ENGLISH EDITION,  BUSINESS PARTNERS, LAWNET, E-ΘΕΜΙΣ, LEGALNEWS24, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ, HUFFINGTON POST GREECE, NEWS 247

Σχόλια