Κώδικας Μετανάστευσης: Εγκύκλιος για την εφαρμογή του αρ.26 παρ.1

Με την ΠΟΛ.1207/16.9.2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του νόμου 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και άλλες διατάξεις, ΦΕΚ Α 80/2014). Η εγκύκλιος έχει ως εξής: «Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 26 του ν. 4251/2014 ορίζεται ότι, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οργανισμοί και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης υποχρεούνται να μην παρέχουν τις
υπηρεσίες τους σε πολίτες τρίτης χώρας, οι οποίοι δεν έχουν διαβατήριο και θεώρηση εισόδου ή άδεια διαμονής και γενικά δεν αποδεικνύουν ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Με τις διατάξεις του ιδίου νόμου (άρθρα 8,9,18,25) ορίζεται ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, για το χρονικό διάστημα από την κατάθεση αίτησης για χορήγηση αρχικής ή ανανέωσης άδειας διαμονής μέχρι την έκδοση της σχετικής άδειας, χορηγούν στον αιτούντα, βεβαίωση κατάθεσης αίτησης, η διάρκεια της οποίας είναι ετήσια. Ο κάτοχος της εν λόγω βεβαίωσης, διαμένει νόμιμα στη χώρα για όσο χρόνο αυτή ισχύει. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που δεν έχει ανανεωθεί ή έχει ανακληθεί η άδεια διαμονής του, χορηγείται στον υπήκοο τρίτης χώρας ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής, ετήσιας διάρκειας, η οποία αποτελεί προσωρινό τίτλο διαμονής. Περαιτέρω, στους εισερχόμενους στη χώρα για συγκεκριμένο σκοπό και για συγκεκριμένο διάστημα διαμονής, όπως οι εποχιακά εργαζόμενοι, οι αλιεργάτες κ.λ.π. χορηγείται από την αρμόδια προξενική αρχή εθνική θεώρηση εισόδου πέραν των ενενήντα (90) ημερών.
Με τη χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων, ο πολίτης τρίτης χώρας δεν εκτίθεται στο ενδεχόμενο της αναγκαστικής απομάκρυνσης του από τη χώρα, μέχρι την έκδοση της άδειας διαμονής του ή την ανανέωση αυτής. Πολίτης τρίτης χώρας που εισέρχεται στην Ελλάδα, για λόγους που προβλέπεται από τις διατάξεις του ως άνω νόμου, οφείλει να ζητήσει την αντίστοιχη άδεια διαμονής, εάν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω και αναφορικά με τα θέματα Μητρώου, το τμήμα ή γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες σε υπηκόους τρίτων χωρών, μόνο στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά, αποδεικνύουν ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα χωρίο να εξετάζεται η κατηγορία των αδειών διαμονής και ο τύπος αδειών νια εργασία που περιλαμβάνονται σε αυτές.
Κατόπιν των ανωτέρω, στην περίπτωση που υπήκοος τρίτης χώρας ο οποίος διαμένει στην Ελλάδα, υποχρεούται να εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.1 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1006/31.12.2013 (ΦΕΚ 19 /Β) απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, ή συμμετέχει με οποιαδήποτε σχέση σε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, (μέλος/εταίρος, διαχειριστής, πρόεδρος ή μέλος Δ.Σ Ανωνύμων εταιρειών, νόμιμος εκπρόσωπος κ.λ.π) καθώς και σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του, οφείλει, κατά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων Μητρώου, να επιδεικνύει στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. σε πρωτότυπη μορφή, διαβατήριο σε ισχύ και άδεια διαμονής σε ισχύ ή το στοιχείο που αποδεικνύει ότι διαμένει νόμιμα στη χώρα όπως, βεβαίωση κατάθεσης αίτησης ή ειδική βεβαίωση νόμιμης παραμονής, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία και να καταθέτει ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών.
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα για συγκεκριμένο σκοπό και για συγκεκριμένο διάστημα διαμονής (όπως εποχιακά εργαζόμενοι, αλιεργάτες, μέλη καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, αρχηγοί οργανωμένων ομάδων τουρισμού, κ.λ.π.), κατά την υποβολή των ως άνω δηλώσεων, επιδεικνύουν το διαβατήριο τους, το οποίο φέρει εθνική θεώρηση εισόδου.
Στο σημείο αυτό, αναφέρουμε ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1166/23.11.2010 εγκύκλιο με θέμα «Παροχή διευκρινίσεων επί ζητημάτων που ανακύπτουν μετά την τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του ν.3386/2005» παύουν να ισχύουν».

Σχόλια