ΣτΕ: Νόμιμη η απόλυση δημοσίου υπαλλήλου αν δεν εκδικασθεί η προσφυγή του στο ΣτΕ εντός 6 μηνών

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 3369/2015 απόφαση, έκρινε ότι είναι συνταγματικό το άρθρο 142 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007), το οποίο προέβλεπε ότι απολύεται δημόσιος υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, σε περίπτωση κατά την οποία η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εκδικαστεί μέσα σε 6 μήνες. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με το σκεπτικό αυτό απέρριψε την προσφυγή μίας υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ειδικότερα, το αρμόδιο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό δικαστήριο είχε επιβάλει στην εν λόγω υπάλληλο την ποινή της οριστικής παύσης για τα παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας και της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητάς της προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της ίδιας ή τρίτων. Στη συνέχεια η υπάλληλος προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή που της είχε επιβληθεί.
Ωστόσο, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ απέλυσε την υπάλληλο επικαλούμενος το άρθρο 142 του Υπαλληλικού Κώδικα που προέβλεπε ότι στην περίπτωση κατά την οποία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά αποφάσεως η οποία επιβάλλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού και η εκδίκαση της προσφυγής δεν γίνει μέσα σε 6 μήνες, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμόδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος.
Συγκεκριμένα, πριν την αντικατάστασή του με το άρθρο δεύτερο του Ν. 4057/2012 το αρ.142 παρ.5 προέβλεπε: «Στην περίπτωση κατά την οποία έχει ασκηθεί προσφυγή κατά αποφάσεως η οποία επιβάλλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού, η εκδίκαση της προσφυγής γίνεται μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από την άσκηση της, άλλως η πειθαρχική απόφαση εκτελείται από την οικεία υπηρεσία ή το Ν.Π.Δ.Δ., κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 144 του παρόντος»
Η τωρινή διατύπωση της παρ.5 του αρ.142 έχει ως εξής: «Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκηση της δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της πειθαρχικής απόφασης, με εξαίρεση τις πειθαρχικές αποφάσεις που επιβάλλουν την ποινή της οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού. Το αρμόδιο διοικητικό εφετείο μπορεί, ύστερα από αίτηση του προσφεύγοντος, με απόφαση του να αναστείλει την εκτέλεση της πειθαρχικής απόφασης, εφόσον πιθανολογείται ανεπανόρθωτη βλάβη του προσφεύγοντος ή ευδοκίμηση της προσφυγής, εκτός εάν λόγοι δημοσίου συμφέροντος αποκλείουν τη χορήγηση της αναστολής. Στην περίπτωση χορήγησης αναστολής, η εκδίκαση της προσφυγής γίνεται μέσα σε προθεσμία οκτώ (8) μηνών από τη χορήγηση της, άλλως η χορηγηθείσα αναστολή εκτέλεσης της πειθαρχικής απόφασης παύει να ισχύει». Για τη συνταγματικότητα της διάταξης βλ. σχετ. υπ` αριθμ. 910/2012 απόφαση ΣτΕ. 

Σχόλια