Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές υποψηφίων στο διαγωνισμό των δικαστών με αιτιάσεις για ιδιάζουσες σχέσεις εξεταστή καθηγητή Νομικής με πρώην συνεργάτιδές του υποψήφιες του διαγωνισμού

Το ΣτΕ έκρινε με απόφασή του ότι δεν συντρέχει ασυμβίβαστο συμμετοχής καθηγητή στην εξεταστική επιτροπή του διαγωνισμού των δικαστών, παρά τις σχέσεις που είχε με τις δυο συνεργάτιδες του στις δικηγορικές του εταιρείες, συνεργασία η οποία διακόπηκε μόλις δύο μήνες πριν τη συγκρότηση της επιτροπής του διαγωνισμού.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι καθηγητής της Νομικής Σχολής ο οποίος ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής των εισαγωγικών εξετάσεων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών
Λειτουργών ορθώς δεν δήλωσε κώλυμα ασυμβίβαστου λόγω του γεγονότος ότι δύο υποψήφιες στο διαγωνισμό ήταν συνέταιροί του και η μία έκανε άσκηση στο γραφείο του.
Δύο υποψήφιοι που δεν πέρασαν στις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταγγέλλοντας το γεγονός.
Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει ασυμβίβαστο συμμετοχής του καθηγητή. Στην απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνεται πως «για τη στοιχειοθέτηση, της ιδιάζουσας σχέσεως ή του ιδιαίτερου δεσμού μέλους συλλογικού οργάνου προς κρινόμενο υποψήφιο δεν αρκεί οποιαδήποτε προσωπική ή επαγγελματική σχέση, αλλά τέτοια που, ενόψει των συντρεχουσών περιστάσεων της συγκεκριμένης περιπτώσεως, είναι πρόσφορη να δημιουργήσει εύλογες υπόνοιες ότι το μέλος του οργάνου έχει ήδη σχηματισμένη και, συνεπώς, προκατειλημμένη γνώμη για τον υποψήφιο τον οποίο πρόκειται να κρίνει».
Αντίθετα, η προεδρεύουσα του Τμήματος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει στις αποφάσεις ότι η σχέση του καθηγητή με τις πρώην συνεργάτιδές τους συνιστούν ιδιαίτερη και ιδιάζουσα σχέση.
Η επιτροπή του διαγωνισμού είχε την ίδια άποψη με το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς μετά από δήλωση που υπέβαλε ο εξεταστής, αποφάνθηκε ότι «δεν θεωρεί ότι συντρέχει στο πρόσωπό του νόμιμο κώλυμα συμμετοχής».
Μάλιστα η επιτροπή έλαβε την απόφασή της «σε συνδυασμό με την προφορική δήλωση» του καθηγητή ότι «δεν θεωρεί ο ίδιος» ότι «συντρέχει στο πρόσωπό του νόμιμο κώλυμα συμμετοχής». (πηγή: euro2day.gr)
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ dikastis.blogspot.gr

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μαυρη σελιδα για το δικαστηριο. Τι αλλο ηθελαν δηλαδη για να πεισθουν, κανεα ρος βιντεο; μοναδικοι συνεταιροι δικηγορικης εταιρειας ηταν. Ελεος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τέτοια γεγονότα αμαυρώνουν το διαγωνισμό και όσους συμμετέχουν σε αυτόν με εντιμότητα. Αν η επαγγελματική σχέση και η δη η μακρά οπως εν προκειμένη δε θεωρείται ικανή να στοιχειοθετήσει ιδιάζουσα σχέση τότε τι ακριβώς χρειάζεται;
μπράβο στην κ. Σακελλαρόπουλου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλό ειναι να βγαίνουν στο φως τα σκάνδαλα με καθηγητές που βάζουν φιλενάδες τους σε δημόσιους διαγωνισμούς, όπως των δικαστών, εξαπατώντας με θραςος και ανηθικότητα τους υπόλοιπους υποψήφιους που μοχθώντας και με την αξία τους συμμετέχουν στο διαγωνιςμο, για να παραμεριστούν λογω βύσματος καθηγητή. Σημειωτέον οτι η απαξία του εγκλήματος έχει ιδιαζόντως επιβαρυντικό χαρακτήρα γιατι γίνεται σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων μέσω των οποίων πληρώνονται αυτοί που εξαπάτησαν για να γίνουν δικαστές.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αλλη μια επιτυχια της δικαιοσυνης..κολλητιλικια, αναδρομικα των δικαστών και σταθερη καταπτωση του όποιου κυρους της..απο θεματοφυλακας υποτιθεται της αξιοκρατίας, φρουρός της ευνοιοκρατιας.
Ο χρήστης Unknown είπε…
to diatrhto systhma epiloghs pou leitourgouse hronia sthn symproteuousa kai pou synehizei na'epilegei'gia thn edrazousa sholh dikaston sthn symproteuousa den thigetai,pou phgan oi prosfeugontes xypolhtoi sta...exaro pantos to tharros tous na to polemhsoun.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι προσφευγοντες εκαναν το χρεος τους απεναντι στη συνειδηση τους, στο θεσμο της δικαιοσυνης και στην κοινωνια που ρους σπουδασε. Θα υποστουν τις συνεπειες της αποφασης τους, ομως θα κοιμουνται ησυχοι τα βραδια. Σημειωτεον ο ενας ηταν ο 1ος των γραπτων που κοπηκε νε 5 απ τον δροσο καο ο 2ος ηταν ο 7ος των γραπτων που πεταχτηκε 27ος απο δροσο και γραβαρη. Ισως δεν ηταν τοσο συριζαιοι οσο θα επρεπε για τα σταθμα του ΚΒ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι αυτοι δεν ηταν τοσο συριζαιοι κ καποιοι αλλοι παλαιοτερα δεν ηταν τοσο πασοκ η νδ...Μην το πιασουμε δεν εχει τελος.Ας μεινουμε στο νομικο σκελος του θεματος.Θεωρειτε ορθη την αποφαση του ΣτΕ;Με αυτην την αιτιολογια τοτε κ για συζυγους κ συγγενεις θα πρεπει αυριο μεθαυριο να αποδεικνυεται κατι παραπανω για μεροληψια, αφου η σχεση τους per se δεν αποδεικνυει κατι κατα τη λογικη του ακυρωτικου...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να προστεθεί ότι ο νεοπροαχθείς (αν και σκανδαδαλωδώς χαμηλά στην επετηρίδα) αντιπρόεδρος του ΣτΕ διατύπωνε ερωτήσεις στα προφορικά : τι έλεγε η τάδε τραγωδία του Σοφοκλή ή τι σημαίνει ευτυχισμένος άνθρωπος ή παρόμοιου ποιητικού ύφους ερωτήματα.
Άραγε, τι ήθελε να διαπιστώσει ο κ. "ευνοημένος" από τις απαντήσεις των ταλαιπωρημένων και αγχωμένων υποψηφίων, τολμώντας να τους απευθύνει τέτοιες υποκειμενικές και προσωπικές ερωτήσεις;
Κατά τα λοιπά, η περίπτωση Δρόσου είναι σκανδαλώδης...
Δυστυχώς το φιλότιμο δεν επιβάλλεται δικαστικά και φαίνεται ότι αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Η θρασύτητα όμως έχει και τα όρια της και αυτά τα όρια προφανώς το ΣτΕ δεν τα αντιλήφθηκε, με εξαίρεση τους μειοψηφούντες. Η σπουδαιότερη ίσως αρχή του διοικητικού δικαίου (αρχή της αμεροληψίας) γίνεται "λάστιχο" στα χέρια του όποιου κρατούντος. Η παραβίαση της αρχής αυτής εξέθρεψε το κομματικό κράτος. Συγχαρητήρια στους κυρίους του ΣτΕ που το συντηρούν ενίοτε με τις αποφάσεις τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λογικό... Αφού στην έδρα βλέπεις δικαστινες που μοιάζουν σαν τραγουδίστριες επαρχιακού σκυλαδικου. Τι νομικά να ξέρουν αυτές...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στην απόφαση αυτή δεν αξίζει νομικός σχολιασμός. Οι γραφειοκράτες του ΣτΕ θα είναι, κατά πως φαίνεται, οι τελευταίοι που θα αντιληφθούν την εκκωφαντική κοινωνική έκρηξη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για να δουμε αν θα τοποθετηθει επι του θεματος ο ΔΣΑ και οι λοιποι συλλογοι ή και οι λαλιστατες κατα τα λοιπα ενωσεις των δικαστων. Προς ωρας, μισθοι, συνταξεις, παρανομες αποχες δικαστων και αρχαιρεσιες φαινεται να μονοπωλουν την αντζεντα των οψιμων συνδικαλιστων.