Οι 12 Ένορκοι: Η σπουδαία δικαστική ταινία πιο επίκαιρη από ποτέ στην εποχή του Τραμπ

60 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή στους κινηματογράφους, μία από τις διασημότερες δικαστικές ταινίες όλων των εποχών, οι 12 Ένορκοι (12 Angry Men), αποκτά στην εποχή του Αμερικανού Προέδρου Τράμπ, και πάλι ιδιαίτερη αξία, όπως σημειώνει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Vanityfair. Aυτό που κάποτε ήταν ίσως  ντεμοντέ «τώρα καίει φωτεινό με φρέσκια οργή και χρησιμεύει ως μια ανησυχητική υπενθύμιση της δικής μας οπισθοδρόμησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης Nathan Rabin.
Οι 12 λευκοί ένορκοι της ταινίας του Sidney Lumet, μαζεύονται σε ένα κλειστό δωμάτιο για να καθορίσουν τη μοίρα του εφήβου (18χρονου που υπονοείται ότι ανήκει σε κάποια φυλετική μειονότητα) που κατηγορείται για το φόνο του πατέρα του.
Ο αρχικά επικεφαλής τους, ένορκος νο.3, ένας αυταρχικός «νταής» που τον ερμηνεύει ο Lee.J.Cobb, είναι έτοιμος να στείλει τον νεαρό κατηγορούμενο κατευθείαν στη θανατική ποινή. Όμως ο Χένρι Φόντα, ως ένορκος νο.8, στέκεται εμπόδιο στην πρόχειρη ετυμηγορία και χρησιμοποιεί τη λογική και τα γεγονότα για να πείσει μια ομάδα σκεπτικιστών και θυμωμένων ανδρών να συμφωνήσουν μαζί του.
Επιχειρώντας παραλληλισμούς και αναλογίες, ο συντάκτης αναφέρεται στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ που λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ μουσουλμάνων και που διευρύνει τη συζήτηση περί φυλής ενδυναμώνοντας αντίστοιχους ενόρκους νο.3 που έχουν πάντα ακλόνητη την πεποίθηση ότι είναι σίγουρα ένοχος κάθε μη λευκός κατηγορούμενος και ότι οι «πραγματικοί» Αμερικανοί οφείλουν να τον τιμωρήσουν.
Η ταινία χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση της δραματουργικής έντασης και την έντονη πίεση που δημιουργεί η σύγκρουση ανάμεσα στην κρίση βάσει των γεγονότων και σε αυτή βάσει της ρατσιστικής προκατάληψης, όπως κρίνει ο ένορκος νο.10 (Ed Begley).
O τελευταίος προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους ενόρκους ότι η βίαιη και παραβατική συμπεριφορά ενυπάρχει στους έγχρωμους, αποτυγχάνει ωστόσο, και οι συνάδελφοι του, του γυρίζουν την πλάτη, απορρίπτοντας τη κοσμοθεωρία του.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, αυτή είναι μια συναισθηματικά δυνατή σκηνή της ταινίας, ιδίως σήμερα, που ένας άλλος ένορκος νο.10 χρήστηκε ανώτατος άρχων της χώρας.
Κι αυτή είναι η δύναμη του φιλμ, να εμπνέει ακόμα και σήμερα, 60 χρόνια μετά, όταν ο Τραμπ αψηφώντας το νομικό σύστημα με την απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους, οι πολίτες δεν συντάχθηκαν μαζί του, αλλά αντιθέτως του γύρισαν την πλάτη και στη συνέχεια βγήκαν στους δρόμους. (legalnews24.gr/vanityfair.com)
Δείτε το trailer της ταινίας εδώ

Σχόλια