20χρονη έστειλε γραπτά μηνύματα που παρότρυναν τον φίλο της να αυτοκτονήσει. Κρίθηκε ένοχη για ακούσια ανθρωποκτονία

Απόφαση-ορόσημο εξέδωσε δικαστήριο στις ΗΠΑ καθώς έκρινε ένοχη μια γυναίκα που έστειλε γραπτά μηνύματα στο κινητό του φίλου της τα οποία τον παρότρυναν να αυτοκτονήσει. 
Η 20χρονη Μισέλ Κάρτερ η οποία ως έφηβη έστειλε τα μηνύματα, θεωρήθηκε ένοχη για ακούσια ανθρωποκτονία από το δικαστή, που χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της ως «απερίσκεπτη».
Η κατηγορούμενη δεν σταμάτησε να κλαίει στο δικαστήριο μέχρι ο δικαστής να ανακοινώσει την εις βάρος της ετυμηγορία. Η ακούσια ανθρωποκτονία στο αμερικανικό νομικό σύστημα, ορίζεται ως ακούσια δολοφονία που προκύπτει από απερισκεψία ή εγκληματική αμέλεια.
Ο Κόνραντ Ρόι ήταν 18 ετών όταν αυτοκτόνησε τον Ιούλιο του 2014 από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, αφού κλειδώθηκε στο φορτηγό του.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η εισαγγελική αρχή ισχυρίστηκε ότι η Κάρτερ, 17 ετών τότε, υπήρξε απερίσκεπτη και προκάλεσε τον θάνατό του φίλου της γράφοντας του με sms να επιστρέψει στο αυτοκίνητο, που είχε γεμίσει με δηλητηριώδες αέριο, ενώ υποστηρίχθηκε ότι εκείνος δεν ήθελε να πεθάνει.
Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία, ο δικαστής ανέφερε ότι η Κάρτερ έδωσε εντολή στον φίλο της να ξαναγυρίσει στο φορτηγό γνωρίζοντας πολύ καλά η ίδια όλα τα συναισθήματα που είχε ανταλλάξει μαζί του, τις αμφισημίες του, τους φόβους του και τις ανησυχίες του.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η εντολή της Κάρτερ στο φίλο της να επιστρέψει στο φορτηγό αποτελούσε άσχημη και απερίσκεπτη συμπεριφορά και σημείωσε επίσης ότι η Κάρτερ παραδέχτηκε στην κατάθεσή της ότι δεν έκανε καμία ενέργεια και παρότι ήξερε το ακριβές μέρος που βρισκόταν το φορτηγό,  δεν ειδοποίησε τη μητέρα ή τις αδελφές του Κόνραντ Ρόι.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Κάρτερ ζήτησε από το δικαστήριο να μην κρατηθεί και να παραμείνει ελεύθερη με εγγύηση. Ο δικαστής συμφώνησε αλλά επέβαλε περιορισμούς, μεταξύ των οποίων να μη μπορεί να εγκαταλείψει την πολιτεία της Μασαχουσέτης, να μη μπορεί να χρησιμοποιήσει το Facebook ή το Snapchat και να απαγορεύεται να στείλει μηνύματα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η 20χρονη κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι είναι αθώα ενώ οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι ο φίλος της είχε πάρει εδώ και πολλά χρόνια το δρόμο της αυτοκτονίας.
Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η Κάρτερ χρησιμοποίησε τον Κόνραντ ως πιόνι σε ένα άρρωστο παιχνίδι ζωής και θανάτου για σκοπούς προβολής. Η μαρτυρία αρκετών συμμαθητών της Κάρτερ επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της εισαγγελικής αρχής ότι η Κάρτερ δεν είχε πολλούς φίλους και ώθησε τον Ρόι στην αυτοκτονία για να κερδίσει περισσότερη προσοχή.
Σύμφωνα με μαρτυρία, στις 12 Ιουλίου 2014, την ημέρα της αυτοκτονίας του Ρόι, η Κάρτερ έγραψε σε έναν συμμαθητή της: «Μου τηλεφώνησε και ακουγόταν δυνατός θόρυβος σαν κινητήρας ... Άκουσα βογκητά ... έμεινα στο τηλέφωνο για 20 λεπτά και αυτό είναι το μόνο που άκουσα ... Νομίζω ότι μόλις αυτοκτόνησε. "
Στις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, η Κάρτερ έγραψε σε έναν άλλο συμμαθητή της: "Κατηγορώ τον εαυτό μου, είναι δικό μου σφάλμα, μιλούσα μαζί του, ενώ εκείνος αυτοκτονούσε".
Στις 21 Ιουλίου, η Κάρτερ έγραψε σε συμμαθητή της ότι η μητέρα του Ρόι της είπε ότι οι αστυνομικοί ερευνούσαν τα προσωπικά αντικείμενα του Ρόι. "Θα κοιτάξουν και το τηλέφωνό του και θα δουν αν κάποιος τον ενθάρρυνε να το κάνει", έγραψε η Κάρτερ. "Είμαι τελειωμένη, η οικογένειά του θα με μισήσει και ίσως πάω φυλακή."
Επίσης, η Κάρτερ έγραψε σε συμμαθητή της τον Σεπτέμβριο του 2014, «θα μπορούσα να τον είχα σταματήσει». Ακόμα έγραψε ότι η ίδια και ο Ρόι επικοινωνούσαν στο τηλέφωνο την ημέρα της αυτοκτονίας του τον Ιούλιο, όταν ο Ρόι "βγήκε από το αυτοκίνητο ... φοβόταν" και η Κάρτερ έγραψε ότι "του είπε να επιστρέψει".
Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι η Κάρτερ είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να μιλήσει τον Ρόι για να μην βλάψει τον εαυτό του και επεσήμανε μια συνομιλία όπου ο Ρόι είπε στην Κάρτερ ότι είχε μετανιώσει ότι την έσυρε στο σχέδιο του να αυτοκτονήσει.
Ένας αναλυτής της ψηφιακής εγκληματολογίας κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και ανέφερε ότι ο Ρόι είχε αναζητήσει online τρόπους αυτοκτονίας.
Ο εν λόγω αναλυτής είπε ότι στις 11 Ιουλίου 2014, ο Ρόι έστειλε ένα screenshot από ιστοσελίδα για το μονοξείδιο του άνθρακα στην Κάρτερ. Εκείνη τη μέρα επίσης ο Ρόι  της έστειλε εικόνα μιας φορητής γεννήτριας.
"Δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία", ανέφεραν οι δικηγόροι της κατηγορούμενης και πρόσθεσαν: «Ακόμα κι αν κάποιος παροτρύνει άλλο άτομο στην αυτοκτονία, δεν διαπράττει ανθρωποκτονία».
Η Μισέλ Κάρτερ κατηγορήθηκε ως δράστης νεαρής ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που ήταν ανήλικη τη στιγμή του συμβάντος, κατηγορήθηκε ως ενήλικη.
Τελικά η ποινή που της επιβλήθηκε σε συνδερίαση του δικαστηρίου στις 3 Αυγούστου είναι φυλάκιση 2,5 χρόνων.
Η Μισέλ Κάρτερ, οδηγήθηκε στη φυλακή όπου και θα παραμείνει για 15 μήνες, εκτίοντας το υπόλοιπο της ποινής με πενταετή αναστολή.
«Ο αξιότιμος δικαστής διάβασε χιλιάδες γραπτά μηνύματα και γνωρίζει πως η κατηγορούμενη σχεδίασε πολύ καλά τις ενέργειες που οδήγησαν στο θάνατο του Κόνραντ Χένρι Ρόι. Απλά και μόνο για προσωπικό της όφελος και αναζητώντας την προσοχή. Μέχρι και αυτή τη στιγμή η κατηγορούμενη δεν έχει αποδεχτεί την ευθύνη για το θάνατο του Κόνραντ» δήλωσε η εισαγγελέας.
Η Κάρτερ βρέθηκε αντιμέτωπη με ποινή 20 ετών, ωστόσο η ομάδα υπεράσπισης της κατάφερε να πείσει το δικαστήριο πως τόσο ο αυτόχειρας, όσο όμως και η πελάτισσά τους, έπασχαν από ψυχολογικές διαταραχές. Ο 18χρονος ήταν βαθιά καταθλιπτικός έπειτα από το διαζύγιο των γονιών του και υφίστατο λεκτική και σωματική ενδοοικογενειακή βία. (legalnews24.gr/ABC News/euronews)

Σχόλια