Συνεχίζονται οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στο νομικό επάγγελμα: Πολλές δικηγόροι εγκαταλείπουν την καριέρα τους όταν κάνουν παιδιά

Στις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των γυναικών στο νομικό επάγγελμα αναφέρεται η Επίτροπος για τα θέματα ισότητας στην Αυστραλία, Κέιτ Τζένκινς. Η τελευταία, όταν ήταν νέα δικηγόρος στις αρχές της δεκαετίας του ’90, παρατηρούσε τις μεγαλύτερες συναδέλφους της να εξαφανίζονται από το δικηγορικό γραφείο, καθώς εγκατέλειπαν τη δουλειά για να κάνουν παιδιά και δεν επέστρεφαν ποτέ, ενώ οι επαγγελματίες του χώρου χαίρονταν να τις βλέπουν να φεύγουν. 
Όποιος δεν μπορούσε να δεσμευθεί τυφλά για 24 ώρες το 24ωρο και στο γρήγορο ρυθμό που απαιτούσαν τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία δεν είχε θέση στην εταιρεία. Και έτσι κι αλλιώς όλοι ήξεραν ότι οι γυναίκες ήταν πιο ευτυχισμένες στο σπίτι με τα παιδιά.
Έτσι ήταν πριν από 25 χρόνια. Σε μια πρόσφατη ομιλία της που διοργάνωσε μια δικηγορική εταιρεία, η Jenkins δήλωσε σε ένα γυναικείο ακροατήριο νομικών επαγγελματιών στη Μελβούρνη ότι το 2017 η ρητορική και οι πολιτικές έχουν αλλάξει, αλλά η κουλτούρα πολλών δικηγορικών εταιριών παραμένει η ίδια. 
Η Αυστραλία γενικά "ήταν πιο σταθερή από ότι οι περισσότερες χώρες στην ιδέα ότι μια καλή μητέρα παραμένει στο σπίτι και ένας καλός σύζυγος πηγαίνει στην εργασία πλήρους απασχόλησης και φέρνει τα λεφτά στο σπίτι", είπε η Jenkins. 
Κατηγόρησε για αυτή τη στάση το εντυπωσιακό χάσμα στην εκπαίδευση των γυναικών - η Αυστραλία κατέλαβε την πρώτη θέση στην παγκόσμια έκθεση για τις διαφορές των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2016. 
Στην έκθεση υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία για την ανισότητα των φύλων. "Από τις γυναίκες που επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από 12 μήνες άδειας, δεν έχω συναντήσει μια γυναίκα που δεν έχει πει «ερωτήθηκα γιατί το έκανα», δήλωσε η Jenkins. 
"Η βασική προσδοκία είναι μια γυναίκα να παραμείνει στο σπίτι και να θέτει σε κίνδυνο τη σταδιοδρομία της και ότι εάν είναι στη δουλειά ακόμη και με πλήρη απασχόληση, δεν είναι πλήρως συγκεντρωμένη σε αυτή. 
"Έχω πολλά περιστατικά να πω, αλλά η προσωπική μου εμπειρία ήταν η ίδια ... Μου είπαν, βασικά, "μην ανησυχείς για αυτό, αγάπη μου. Πιθανότατα θα ερωτευθείς το μωρό σου και θα θέλεις να μείνεις στο σπίτι.» Και φυσικά, θα ερωτευθώ το μωρό μου, αλλά αισθάνθηκα επίσης ότι η καριέρα μου καταρρέει». 
Η Jenkins έκανε το σχόλιο αυτό σαν απάντηση σε μια μεγαλύτερη γυναίκα δικηγόρο που είχε ρωτήσει, με ένα στυλ ελεγχόμενου θυμού, που είναι πιθανώς τρομακτικό στην αίθουσα του δικαστηρίου, γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να συγχαίρουν τον σύζυγό της επειδή γνωρίζει πώς να φτιάχνει ένα κέικ. 
«Εργάζομαι επτά ημέρες την εβδομάδα και ο σύζυγός μου κάνει το διδακτορικό του», είπε. «Οι άνθρωποι με ρωτούν ποιος φροντίζει τα παιδιά όταν είμαι στο δικαστήριο, με ρωτούν ακόμα πόσες μέρες την εβδομάδα εργάζομαι και ρωτούν επίσης το σύζυγό μου « Πώς το κάνεις; Είσαι φοβερός! Μπορείς να φτιάξεις κέικ και να φροντίζεις τα παιδιά! " 
Η Jenkins επ αυτού αναφέρει: "Είναι επίσης σημαντικό πρόβλημα και για τους άνδρες: οι άνδρες θέλουν να συμμετάσχουν ως γονείς και τα παιδιά είναι καλύτερα όταν έχουν γονείς που ασχολούνται με τις δραστηριότητές τους και μαζί τους". 
Η Jenkins είχε αρχίσει τη συζήτηση με ένα περιστατικό, ότανπροσεγγίσθηκε από έναν άνδρα δικηγόρο σε ένα βραδυνό φαγητό ο οποίος της ρώτησε γιατί η Αυστραλία δεν έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων. Αργότερα, στο ίδιο δείπνο, είχε μιλήσει με τη σύζυγό του, η οποία είχε αποκαλύψει ότι ενώ ο σύζυγός της την είχε κάνει συνέταιρο εκείνη σταμάτησε να εργάζεται για δύο ημέρες την εβδομάδα – παρά το ότι είχαν ξεκινήσει μαζί στην ίδια δικηγορική εταιρεία – για να φροντίσει τα πεντάχρονα δίδυμα παιδιά τους. "Δεν είναι κακός άνθρωπος," λεει η Jenkins. «Υπάρχουν σωρευτικοί παράγοντες και επιβάλλονται κοινωνικοί κανόνες που οδηγούν τους ανθρώπους σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. " 
Αυτά τα κοινωνικά πρότυπα δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά σε χώρους εργασίας που εφαρμόζουν πολιτικές και διαδικασίες καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις, δήλωνει η Jenkins. Δεν είναι απλά θέμα εκπαίδευσης. Οι νέες γυναίκες στην Αυστραλία είναι από τις πιο μορφωμένες στον κόσμο. "Φτάνουμε αυτές τις γυναίκες μέχρι την κορυφή, αποδεικνύουμε ότι είμαστε φανταστικοί και στη συνέχεια τις καταβροχθίζουμε", αναφέρει. 
Η Τζένκινς δηλώνει ότι η Αυστραλία πρέπει να αντιμετωπίσει την πεποίθηση - η οποία υπάρχει στο 50% των ανδρών και στο ¼ των γυναικών στην Αυστραλία-  ότι η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα. Σύμφωνα με την εμπειρία της αναφέρει ότι υπάρχει μια πολύ ήσυχη αντίσταση σε οποιαδήποτε αλλαγή και το γεγονός ότι η αλλαγή δεν συμβαίνει οφείλεται στο ότι ο κόσμος πιστεύει ότι  οι πρωτοβουλίες για την προώθηση των γυναικών αποτελεί διακριτική μεταχείριση εις βάρος των ανδρών. 
Αναφέρθηκε επίσης σε μια φράση, δημοφιλή στα κοινωνικά δίκτυα  και πλέον διαθέσιμη και ως T-shirt: "Τα ίσα δικαιώματα για τους άλλους δεν σημαίνει λιγότερα δικαιώματα για σας. Δεν είναι πίτα. " 
Μπορεί τα πράγματα να έχουν βελτιωθεί από ότι πριν 50 ή 25 χρόνια, αναφέρει η επίτροπος για την ισότητα των φύλων, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που είναι χαρούμενοι με την υφιστάμενη κατάσταση και που δεν ενδιαφέρονται στο να αλλάξουν τα πράγματα. “Έπρεπε να έχει συμβεί μια μεγάλη αλλαγή στη γενιά μου, αλλά δεν συνέβη”, καταλήγει η Jenkins. (theguardian.com/ legalnews24.gr)

Σχόλια