Το SMS που αλλάζει τη διαθήκη δεν αποτελεί αποδεικτικό μέσο σύμφωνα με δικαστική απόφαση


Aπόφαση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις στους νομικούς κύκλους της Γαλλίας εξέδωσε δικαστήριο της χώρας, κρίνοντας ότι το γραπτό μήνυμα στο κινητό (sms) δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ως αποδεικτικό μέσο. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο θεώρησε ότι ένας Γάλλος πολίτης δεν ήταν δυνατό να αλλάξει την τελευταία του διαθήκη μέσω γραπτού μηνύματος.
Η υπόθεση αφορούσε διαμάχη σε δίκη διαζυγίου και το μήνυμα, που στάλθηκε από τον άνδρα στην αδερφή του, ανέφερε ότι η μητέρα τους θα έπρεπε να πάρει μέρος της περιουσίας του, αντί της συζύγου του.
Όταν ο άνδρας έφυγε από τη ζωή το 2016, ο δικηγόρος της οικογένειάς του αποφάσισε να αγνοήσει το SMS, λέγοντας ότι δεν είχε καμία νόμιμη αξία.
Η μητέρα του ωστόσο αμφισβήτησε την απόφαση αυτή και απευθύνθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, ωστόσο τα επιχειρήματά της απορρίφθηκαν.
Το δικαστήριο της πόλης του Metz έκρινε ότι σύμφωνα με τον αστικό κώδικα της Γαλλίας, "η θέληση (του διαθέτη) μπορεί να είναι έγκυρη μόνο αν έχει γραφτεί με το χέρι, χρονολογείται και υπογράφεται". Αυτή η απαίτηση του νόμου, σύμφωνα με το δικαστήριο, "ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πλαστογραφίας και λαθών". (bbc/legalnews24.gr)

Σχόλια