Δίκες βιασμών: Να καταργηθεί η συμμετοχή ενόρκων υποστηρίζει δικηγόρος


Δικηγόρος υποστηρίζει ότι οι δίκες με ενόρκους σε υποθέσεις βιασμού θα πρέπει να καταργηθούν, καθώς , όπως λέει, οι ένορκοι είναι προκατειλημμένοι κατά των θυμάτων.  Η εν λόγω δικηγόρος, Harriet Wistrich, υπερασπίστρια πρόσφατα δύο γυναικών που δέχθηκαν επίθεση στην Αγγλία, αναφέρει ότι οι ένορκοι πολύ εύκολα δεν καταδικάζουν νεαρούς άνδρες που κατηγορούνται για βιασμό γυναικών, ενώ προτείνει άλλες επιλογές, όπως μια επιτροπή κατά των διακρίσεων, αποτελούμενη από ένα δικαστή και δύο ειδικούς επιστήμονες που θα εστιάζουν στα γεγονότα και θα αποφασίζουν για την κάθε υπόθεση.
Εντύπωση μάλιστα προκαλούν τα στατιστικά που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, τα οποία δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που καταδικάστηκαν για βιασμό στην Αγγλία έχει μειωθεί σε λιγότερο από 2.000, παρά τις 60 χιλιάδες σχεδόν καταγγελίες που έγιναν το περασμένο έτος στην αστυνομία.
Αντίθετη άποψη από την δικηγόρο Harriet Wistrich,εκφράζει η Caroline Goodwin QC , που είναι πρόεδρος του βρετανικού δικηγορικού συλλόγου ποινικολόγων, η οποία υποστηρίζει ότι οι ένορκοι δίνουν "συλλογική σοφία και αντικειμενικότητα" στις δίκες, όντας κοινωνικά υπεύθυνοι. Όπως αναφέρει, η λύση δεν είναι να καταργηθούν οι ένορκοι από τις δίκες βιασμών αλλά να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση της κοινωνίας.
Οι στατιστικές που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι μόλις το 3,3% όλων των καταγγελιών βιασμού που υποβάλλονται στις αρχές οδηγούν σε καταδίκη, κάτι που σημαίνει ότι μόνο ένας στους τριάντα καταγγέλλοντες βλέπει τον κατηγορούμενο να τιμωρείται.
Πολλοί πλέον ισχυρίζονται ότι ο βιασμός «αποδομείται αποτελεσματικά» στη Βρετανία.
Το ποσοστό των δικαστικών αποφάσεων που οδηγούν σε καταδίκη σε περιπτώσεις βιασμού είναι πολύ χαμηλότερο από πολλά άλλα είδη εγκλημάτων.
Τα τρομακτικά αυτά στατιστικά στοιχεία για το έγκλημα του βιασμού αποκαλύφθηκαν στην έκθεση Violence Against Women and Girls (VAWG) της Crown Prosecution Service (CPS).
Η έρευνα δείχνει ότι υπήρχαν μόλις 1.925 καταδικαστικές αποφάσεις για βιασμό ή παραπλήσιο ελαφρύτερο αδίκημα το 2018-19, πολύ κάτω από τις 2.635 αποφάσεις τους προηγούμενους 12 μήνες.
Αυτό συμβαίνει παρά τον αριθμό των καταγγελιών βιασμού που γίνονται ετησίως στην αστυνομία στην Αγγλία και την Ουαλία και οι οποίες αυξήθηκαν από 35.847 σε 57.882 τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι λοιπόν ότι περίπου μόνο το 3,3% όλων των αναφερθέντων βιασμών τελειώνει με καταδίκη του υπόπτου. (dailymail.co.uk/legalnews24.gr)

Σχόλια