Επιστολή της Ένωσης Δικαστών στον Τσιόδρα για τη λειτουργία των δικαστηρίων


Eπιστολή προς τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό κ.Τσιόδρα απέστειλε στις 28.4.2020 η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία θέτει ερωτήματα για το κατά πόσο θα είναι ασφαλής η επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Μεταξύ άλλων τίθενται τα ζητήματα κατά πόσο έχει εκτιμηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η πλειοψηφία των δικαστικών αιθουσών - ιδίως στα επαρχιακά δικαστήρια - δεν υπερβαίνουν τα 40 τ.μ. και με ποιο τρόπο θα καταστεί αυτό το δεδομένο συμβατό με την πρόβλεψη για καθορισμό ανώτατου ορίου εισερχομένων 1 άτομο ανά 10 τ.μ. καθώς και αν έχει εκτιμηθεί ότι εκτός από τους παράγοντες που θα βρίσκονται εντός δικαστικής αίθουσας θα υπάρχει πολλαπλάσιος αριθμός παραγόντων σε αναμονή εκτός της αίθουσας, αλλά σε επίσης κλειστό χώρο (διάδρομοι, αίθρια κλπ); Ποια είναι η ενδεδειγμένη διαχείριση αυτού του συγχρωτισμού. Δείτε την Επιστολή της ΕΝΔΕ εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν θα διαφωνήσει κανείς ότι εκ των δικαστηρίων διέρχεται μεγάλος όγκος υποθέσεων οι οποίες έχουν οικονομική σημασία 1ον για το κράτος, αφού εισπράττει το δικαστικό ένσημο, 2ον για τα ίδια τα μέρη αφού π.χ. η καταδίκη σε απόδοση των οφειλομένων μπορεί να σημάνει σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξηση των εξόδων για την μια πλευρά και την μείωση αντίστοιχα των εσόδων για την άλλη. Τέλος οι ανωτέρω υποθέσεις έχουν σημασία 3ον για το σύνολο της αγοράς αφού απ' την ανωτέρω απόφαση σίγουρα τα μέρη είτε θα αναγκαστούν είτε θα έχουν την ευκαιρία να κόψουν ή να κάνουν δαπάνες.
Παρά τις ανωτέρω σκέψεις όμως ομολογώ πως θα πρέπει να δικαστήρια να ανοίξουν πιο μεθοδικά π.χ. για την διεξαγωγή δικών κατά την νέα τακτική διαδικασία στην οποία η παράσταση είναι τυπική. Επίσης σε εναρμόνιση με την ΕΑΝΔΑ, αλλά φρονώ και τον ΔΣΑ πιστεύω πως θα πρέπει να θεωρηθεί πως η κατ' άρθρον 255 ΑΚ αναστολή της προθεσμίας παραγραφής θα πρέπει να ισχύσει καθ' όλη την διάρκεια της πανδημίας του COVID 19. Το τελευταίο δε, θα πρέπει να αναγραφεί στην αντίστοιχη ΠΝΠ, ώστε να μην υπάρξει διαφορά στην ερμηνεία του ανωτέρω άρθρου ως προς την περίπτωση που παγκοσμίως βιώνουμε, καθώς και των αντίστοιχων εκ των Δικαστών. Δεν θα πρέπει ο Δικηγόρος να καταστεί πειραματόζωο και να θέσει την ζωή του σε κίνδυνο, λόγω του καθήκοντος προς συνετή διαχείρηση των υποθέσεων του εντολέα του.

Ευάγγελος Κ. Νασίου

Δικηγόρος Αθηνών - Διαμεσολαβητής.