Μια διαφορετική Δικαιοσύνη θα δει ο πολίτης από 1η Σεπτεμβρίου, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Σε συζήτηση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας δεσμεύτηκε ότι ο πολίτης με την είσοδο του νέου έτους θα δει μια διαφορετική Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εισαχθεί μια νέα φιλοσοφία, ενώ έκανε λόγο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ.Τσιάρα, από το νέο δικαστικό έτος, που φέτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2020 (αντί της 15ης Σεπτεμβρίου) θα λειτουργήσουν τα νέα ειδικά Τμήματα στα δικαστήρια των μεγάλων πόλεων που αφορούν υποθέσεις επενδυτικού περιεχομένου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε διεθνείς μελέτες του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των ροών άμεσων ξένων επενδύσεων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το 93% των μεγάλων επιχειρήσεων εξετάζει συστηματικά και σε συνεχή βάση τις συνθήκες που σχετίζονται με το κράτος δικαίου στις χώρες στις οποίες επενδύει».

Ακόμη, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σχετικά με την σύσταση ειδικής υπηρεσίας συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων στο υπουργείο, που θα αξιοποιεί τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα της Δικαιοσύνης.

Σε άλλο σημείο, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης οι οποίες αφορούν την μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα.

 Παράλληλα, ο υπουργός ανάφερε ότι «ήδη η διαμεσολάβηση έχει παράξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και το 15% των νέων υποθέσεων που εισάγονται στην αρχική υποχρεωτική συνεδρία επιλύονται εξωδικαστικά, ενώ αντίστοιχα ένα τεράστιο ποσοστό που ξεπερνά το 75% όσων καταφεύγουν εκουσίως στη διαμεσολάβηση για εμπορικές και αστικές διαφορές, καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμφωνία, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα για την ομαλή επανέναρξη της οικονομικής τους δραστηριότητας».

Τέλος, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε την προσήλωσή του στη στρατηγική της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη δεν είναι μόνο τα πιστοποιητικά, είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει δράσεις, όπως την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και τον «ηλεκτρονικό φάκελο» και προσέθεσε: «Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη σημαίνει διαφάνεια και διαφάνεια σημαίνει εμπιστοσύνη, που είναι προϋπόθεση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών». (πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε ακόμα: Αίτημα αναβολής λόγω οικονομικής αδυναμίας καταβολής του παραβόλου παράστασης (ΑΠ)

Σχόλια