Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά (ONLINE) για συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα στις 9 – 10 Απριλίου 2021.
Το πτωχευτικό δίκαιο, παραδοσιακός κλάδος του ιδιωτικού δικαίου, βρίσκεται επιπλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας συνεχώς από το 2010, με πλήθος νομοθετικών τροποποιήσεων και επιστημονικών αναλύσεων, αλλά και με ευρεία εφαρμογή στη δικαστηριακή και γενικότερη δικηγορική πράξη. Αυτή η κινητικότητα κορυφώθηκε με τον ν. 4738/2020, ο οποίος τροποποίησε συνολικά το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο, με σημαντικές καινοτομίες. Με αυτά τα δεδομένα, σκοπός του προγράμματος είναι να παρουσιάσει σε βάθος και με μεθοδολογική ενότητα το σύγχρονο ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο, όπως αυτό εφαρμόζεται σε επιχειρηματίες και μη επιχειρηματίες οφειλέτες, να εξηγήσει τις βασικές νομοθετικές επιλογές που το διέπουν, αλλά και να αναπτύξει θέματα με πρακτική σημασία για τον εφαρμοστή του δικαίου: δικαστή, δικηγόρο ή διαχειριστή αφερεγγυότητας.
Άξονες αυτής της παρουσίασης, που θα αναδειχθούν από τις επιμέρους ενότητες, είναι: (α) η ενότητα της πτωχευτικής διαδικασίας, σε αντιδιαστολή προς την προηγούμενη διχοτόμηση του δικαίου της αφερεγγυότητας σε διαδικασίες που αφορούσαν τους εμπόρους και τους μη εμπόρους, (β) η έμφαση του νόμου στην ταχεία ρευστοποίηση της περιουσίας, (γ) η ένταξη στον ν. 4738/2020 και των προηγούμενων παραπτωχευτικών διαδικασιών, (δ) η προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών με διαφορετική μέθοδο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Θα γίνει συνδυασμός μεταξύ αξιοποίησης των πορισμάτων της νομολογίας και της επιστήμης πριν από τον ν. 4738/2020 και μελέτης των νέων πτυχών ρύθμισης. Το αντικείμενο της ανάλυσης θα συμπληρωθεί με την πρακτικώς σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ πτώχευσης και φορολογικού δικαίου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε δικαστικούς λειτουργούς, πτυχιούχους, ασκούμενους, δικηγόρους, και γενικότερα σε επαγγελματίες του νομικού κλάδου.
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα χορηγηθούν στους συμμετέχοντες:
(α) Βεβαίωση συμμετοχής ή
(β) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης με πιστωτικές μονάδες (1 ECTS).
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούνται να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης ΑΠΘ:
ή να αποστέλλουν τις ερωτήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση anti-corruption@law.auth.gr.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σχόλια