Κάθαρση και δικαιοσύνη

της Έφης Θωμά, Δικηγόρου LL.M.

«Ποτέ να μην εκφοβίζεστε στη σιωπή, ποτέ να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να είναι θύμα, αποδεχτείτε πως κανείς δεν ορίζει τη ζωή σας, εσείς ορίζετε τον εαυτό σας» προτρέπει ο βραβευμένος Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας Robert Frost, όντας πάντα επίκαιρος. Η υποχρεωτική παύση και αναστολή δραστηριοτήτων λόγω πανδημίας είχε και άκρως ευεργετικά αποτελέσματα. Με απίστευτο θάρρος και έμπνευση μέσα από το χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού δόθηκε το έναυσμα μιας κάθαρσης εγκληματικών συμπεριφορών με κοινό παρονομαστή την κατάχρηση εξουσίας και την εκμετάλλευση ανθρώπων ηλικιακά ανώριμων ή/και πολύ νεαρής ηλικίας. Η κόπρος του Αυγεία δεν καθαρίζει ωστόσο τόσο εύκολα.

Αυτό που εμποδίζει την κάθαρση είναι η ίδια η κοινωνία και τα συστήματα διακυβέρνησης και δικαιοσύνης που έχουν εγκαθιδρυθεί, τα οποία ευνοούν και διαιωνίζουν τη συγκάλυψη, τη σιωπή και την ατιμωρησία. Η δικαιοσύνη δεν είναι πάντα αδιάβλητη. Ένας αριθμός δικαστών, που πιθανόν να κληθούν να δικάσουν όλους τους εσχάτως αποκαλυφθέντες εγκληματίες, είναι και οι ίδιοι βαθιά διεφθαρμένοι και ανήθικοι. Η βαθιά ριζωμένη ανηθικότητα στην ελληνική κοινωνία απορρέει κυρίως από τη νοοτροπία της συνδιαλλαγής και της έλλειψης αξιοκρατίας. Η εκλογή των κυβερνήσεων είναι απόρροια ενός κομματικοποιημένου συστήματος συνδιαλλαγής, κάτι που εξακτινώνεται ως αποδεκτή νοοτροπία και συμπεριφορά σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Το ποσό ανήθικες είναι οι κάθε τύπου συνδιαλλαγές που θα οδηγήσουν σε κυβερνητικά, πανεπιστημιακά, δικαστικά αξιώματα επαφίεται στο “ήθος” των συνδιαλλαγέντων. Δεν πρέπει, συνεπώς, να προκαλεί την παραμικρή εντύπωση ότι τα συγκεκριμένα άτομα ως προϊόντα ανήθικης ανέλιξης σε οποιούδηποτε τύπου εξουσία θα συμπεριφερθούν σύμφωνα με το “ήθος” τους.

Ο δυναμικός παράγοντας που αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων και ύψωσε έναν καθρέφτη στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο ήταν η δύναμη ψυχής και το πραγματικό ήθος των καταγγελλόντων. Αυτό που συνέβαλε στην αύξηση των φωνών και στο σπάσιμο της σιωπής ήταν η εγγενής δύναμη των μέσων κοινωνικών δικτύωσης. Ας τα χρησιμοποιήσουμε επιτελούς ως δύναμη για αλλαγή και για κάθαρση όχι μόνο για κατακραυγή και προσωπική έκθεση. Τέλος, ας πάψουμε να χρησιμοποιούμε τη δικαιοσύνη ως μέσο για να απειλήσουμε, να εκβιάσουμε και να επιτεθούμε, διασύροντας έναν θεσμό με εκ διαμέτρου αντίθετη υπόσταση.

Σχόλια