Συνεπιμέλεια: Από τη θεωρία στην πράξη

Ο Φορέας Κοινωνικής Φροντίδας για τη Γονεϊκή Ισότητα "ΓΟΝ.ΙΣ" πραγματοποίησε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 στις 17.00 -19.00 Διαδικτυακό Διάλογο με ακαδημαϊκούς και ειδικούς επιστήμονες με θέμα: Κοινή Επιμέλεια (Συνεπιμέλεια) -Από τη θεωρία στην πράξη.

Συμμετείχαν

- Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

- Αναστάσιος Βαλτούδης Καθηγητής Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

- Δρ. Ευστράτιος Παπάνης Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Επιστημονικά Υπεύθυνος Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας            και η Ειρήνη Καραμπάση Υπ. Δρ. του τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπαιδευτικός ΠΕ     

- Έλενα Κολτσάκη, ΔΝ, Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΑΚΚΕΔ Προμηθέας, Adjunct Professor ALBA Graduate Business School

- Χάρις Κατάκη, Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΑΠΘ, Εργαστήριο Διευρεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, Επίτιμη πρόεδρος ΕΛΕΣΥΘ,  πραγματοποιησε την ομιλία μεσω βιντεο.

- Ηλίας Κουρκούτας, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Καθηγητής Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

- Γιώργος Ζώρζος, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων

- Ελένη Μητσοπούλου, Δικηγόρος

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας με επίκεντρο την προστασία της παιδικής ηλικίας και το δικαίωμα του παιδιού για κοινή ανατροφή και από τους δύο γονείς ανεξάρτητα οικογενειακής κατάστασης.

Χαρακτηριστικά ο κος Βαλτούδης επισήμανε ότι συμφέρον του παιδιού είναι η ψυχή του. Η εφαρμογή της κοινής επιμέλειας είναι αναγκαία και εφικτή.

Η κα Κλαμαρή τόνισε ότι οι υποχρεώσεις των γονέων θα πρέπει να είναι προς το μέγιστο συμφέρον του παιδιού και η δικαιοσύνη προσδοκά όπως και οι δύο γονείς είναι συνεπείς στις δικαστικές αποφάσεις.

Ο κος Κουρκούτας αναφέρθηκε στην αόρατη βία πέρα από τα φύλα και την αποκλειστική επιμέλεια. Το σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης δεν είναι ανύπαρκτο. Ο ρόλος του πατέρα αναδεικνύεται μέσα από το λόγο της μητέρας. Το παιδί γίνεται το συναισθηματικό εξάρτημα του γονέα που απαξιώνει τον άλλο γονέα. Όταν υπάρχουν προστριβές, η διαμεσολάβηση πρέπει να είναι υποχρεωτική για τους γονείς.

Σύμφωνα με την κα Κολτσάκη ο νέος νόμος για το οικογενειακό εκπαιδεύει τους γονείς να λύνουν τις διαφορές τους προς όφελος των παιδιών τους.

Ο κος Παπάνης με την κα Καραμπάση παρουσίασαν έρευνες του παν. Αιγαίου που αφορούν την εφαρμογή της κοινής επιμέλειας και τη συμμετοχή του πατέρα στην καθημερινή ανατροφή των παιδιών. Η κοινωνία είναι έτοιμη για το βήμα προς την κοινή επιμέλεια.

Ο κος Ζώρζος αναφέρθηκε στην εξελικτική παιδική ψυχολογία και ότι όταν ένας γονέας ή ένα περιβάλλον δρα συνειδητά ως αποξενωτής έναντι του άλλου γονέα, αυτό συνιστά ψυχολογική κακοποίηση.

Η κα Κατάκη επισήμανε ότι μέσα από επίπονες διεργασίες τα φύλα εξελίσσονται με στόχο την αλληλοαποδοχή και τη συνεργασία προς όφελος του παιδιού.

Τέλος, η κα Μητσοπούλου τόνισε ότι η έννοια της υποχρεωτικής κοινής επιμέλειας δεν είναι καταναγκασμός. Είναι κανόνας και καθήκον των γονέων.

Συντονιστές του διαλόγου οι

- Πέτρος Τσάγκαρης, Δημοσιογράφος Α-ΠΕ-ΜΠΕ
- Μαίρη Γεωργιάδου, Συντονίστρια του κέντρου στήριξης οικογενειακών σχέσεων ΓΟΝ.ΙΣ

Η μετάδοση πραγματοποιήθηκε ζωντανά στο  Κανάλι Youtube tvgonisgr

Στο https://youtu.be/4UcGfJ0Xr8k μπορείτε να δείτε όλη την εκδήλωση δωρεάν.

(δελτίο τύπου)

 

Σχόλια