Της Ζωής Σπυροπούλου, δικηγόρου MSc
Από την αρχή της πανδημίας η ψηφιακή δικαιοσύνη στην χώρα μας,αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς κάτι το οποίο πολλοί από εμάς επιθυμούσαμε από καιρό. Σε τι συνίσταται όμως η ψηφιακή δικαιοσύνη και πόσο μακριά επιδιώκουμε να φτάσει;
Αποτελεί αρχικά κοινό τόπο ότι οι νομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα απέχουν παρασάγγας από τις αντίστοιχες στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.
Η παροχή νομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα ισοδυναμεί –στο βαθμό που εμπλέκεται αναπόφευκτα ο Δημόσιος Τομέας- με πάμπολλες εργατοώρες εξαντλούμενες σε μεταβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, υποβολή έντυπων αιτήσεων, εκ νέου επιστροφή για την παραλαβή τους κλπ …Στο δε χρόνο αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την απαραίτητη πολλές φορές διαπραγμάτευση του δικηγόρου με τον εκάστοτε αρμόδιο υπάλληλο για τον χρόνο διεκπεραίωσης ή ακόμη και την ορθότητα του αιτήματος του εντολέα.
Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, «χρειάστηκε» πραγματικά μία παγκόσμια πανδημία για να αποδειχθεί ότι τελικά όλες αυτές οι εργατοώρες και οι αλλεπάλληλες αιτήσεις μπορούν κάλλιστα να παρακαμφθούν χάρη σε σύγχρονα λογισμικά και ασφαλείς διαδικασίες ώστε όλα αυτά να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως!
Ακόμη και ο περισσότερο δύσκαμπτος δημόσιος τομέας επέδειξε αρκετά καλά «αντανακλαστικά» με αποτέλεσμα σήμερα πολλές απλές διαδικαστικές πράξεις να γίνονται καθαρά ψηφιακά, χωρίς καμία μετακίνηση από την έδρα του δικηγόρου!
Αυτό ενδεχομένως για πολλούς –ίσως παλαιότερους- δικηγόρους αποτελεί τροχοπέδη στην κλασσική παραδοσιακή δικηγορία και ενδεχομένως ακόμη αφαίρεση νομικής ύλης.
Κατά την προσωπική μου όμως άποψη “this is not the case!” Θεωρώ πως όλες αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις μόνο προς όφελος του σύγχρονου επαγγελματία μπορούν να ιδωθούν και ως διευκόλυνση της επαγγελματικής του καθημερινότητας.
Με τα νέα αυτά «εργαλεία» της ψηφιακής δικαιοσύνης ο χρόνος –που αποτελεί πάντα το ζητούμενο τόσο για τον πολίτη όσο και τον επαγγελματία- κερδίζεται, με αποτέλεσμα να μπορεί να αφιερωθεί στην απαραίτητη επιστημονική εργασία που απαιτείται. Άποψη μου είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε ποιοτικότερες δίκες, περισσότερο στοιχειοθετημένα δικόγραφα και εν τέλει καλύτερες και δικαιότερες αποφάσεις για τον τελικό αποδέκτη αυτών, τον πολίτη.
Πρόσθετο όφελος για τον τελευταίο μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό και η οικονομία χρήματος πέραν της οικονομίας χρόνου.
Στόχος πλέον για κάθε δικηγόρο, θα είναι η μετάβαση στα δικαστήρια να γίνεται για την πραγματοποίηση δίκης και μόνο και όλες οι διαδικαστικές ενέργειες να πραγματοποιούνται ψηφιακά. Ασφαλώς η διενέργεια μίας ποινικής ιδίως δίκης δεν θα μπορούσε ποτέ να υποκατασταθεί από τα τεχνικά μέσα καθώς πρόκειται για μία ολοζώντανη διαδικασία με πολλές ενίοτε ανατροπές κατά την διάρκεια της.
Ας υποδεχθούμε λοιπόν την καινούργια σελίδα μίας σύγχρονης αξιοπρεπούς δικηγορίας και μία ψηφιακή δικαιοσύνη στην οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση!
Σχόλια