Η δικαστική απόφαση αφήνει περιθώριο διεκδίκησης προστίμων που επιβλήθηκαν σε πολίτες για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο το δικαστήριο ανέφερε ότι δεν θα δεχτεί αγωγές από άτομα και επιχειρήσεις που θέλουν να στραφούν δικαστικά κατά της κυβέρνησης επειδή έχασαν χρήματα λόγω του lockdown.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας είχε κηρυξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Μαρτίου 2020 για να περιορίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19.
Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στη χώρα διατάχθηκαν να μείνουν στο σπίτι και τους επιτρεπόταν η έξοδος μόνο για σοβαρούς λόγους. Όλες οι επιχειρήσεις , εκτός των ουσιωδών υπηρεσιών, έκλεισαν.
Οι νόμοι τέθηκαν σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2020, αν και ορισμένοι περιορισμοί επαναφέρθηκαν αργότερα όταν η χώρα αντιμετώπισε το δεύτερο κύμα.
Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε, με μικρή πλειοψηφία έξι προς πέντε, ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν ήταν αρκετή για να θεωρηθούν οι περιορισμοί συνταγματικοί κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα μέτρα ισοδυναμούσαν με την καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως ανέφερε το Δικαστήριο.
Προκειμένου να περιοριστούν νομικά οι ελευθερίες των, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κηρύξει τη χώρα σε εξαιρετική κατάσταση και όχι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην Ισπανία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης - γνωστή και ως "κατάσταση συναγερμού" - μπορεί να κηρυχθεί από την κυβέρνηση και να εφαρμοστεί προτού συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ νέα διατάγματα γρήγορα.
Ωστόσο, η «κατάσταση εξαίρεσης» δεν κηρύσσεται άμεσα από την κυβέρνηση. Αντ 'αυτού, η πρόταση πρέπει να υποβληθεί πρώτα στο κοινοβούλιο, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να κηρύξει την έκτακτη αυτή κατάσταση. (πηγή bbc)
Σχόλια