Ηθική και σεξουαλική παρενόχληση στο δικηγορικό επάγγελμα : Ανησυχητική η αύξηση του αριθμού των θυμάτων
H άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα, που εν πολλοίς παραμένει κρυφό.
Το 2018, ο Διεθνής Δικηγορικός Σύλλογος (IBA) και η Acritas (εταιρεία που συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα από δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες για σκοπούς έρευνας) διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα για τον εκφοβισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση στο νομικό επάγγελμα. Σχεδόν 7.000 άτομα από 135 χώρες ανταποκρίθηκαν, από όλο το φάσμα των νόμιμων χώρων εργασίας: δικηγορικά γραφεία, in house δικηγόροι, δικηγορικοί σύλλογοι, δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστές. Τα αποτελέσματα παρέχουν εμπειρική επιβεβαίωση ότι ο εκφοβισμός και η σεξουαλική παρενόχληση είναι διαδεδομένες στο νομικό επάγγελμα. Περίπου μία στις δύο ερωτηθείσες γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες έχουν υποστεί εκφοβισμό στην απασχόλησή τους. Μία στις τρεις ερωτηθείσες είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε περιβάλλον εργασίας, όπως και ένας στους 14 άνδρες ερωτηθέντες.Στην έκθεση «Us Too?»- Εκφοβισμός και σεξουαλική παρενόχληση στο νομικό επάγγελμα (Μάιος 2019), η Μονάδα Νομικής Πολιτικής & Έρευνας της IBA ανέλυσε τα δεδομένα της παραπάνω έρευνας για να κατανοήσει τη φύση, την έκταση και τον αντίκτυπο του προβλήματος και να ενημερώσει σχετικά με πιθανές λύσεις. Η έκθεση περιγράφει 10 συστάσεις για την επίτευξη θετικής αλλαγής και υπογραμμίζει τα βήματα που θα λάβει η IBA για να δώσει το παράδειγμα.
Μετά τη δημοσίευση του Us Too? , η IBA ανέλαβε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια εκστρατεία. Κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε 30 πόλεις σε έξι ηπείρους, η IBA πραγματοποίησε δημόσιες εκδηλώσεις και συναντήθηκε με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους φορείς. Τον Μάιο του 2020, η IBA ανακοίνωσε την επόμενη φάση των εργασιών, επιδιώκοντας να διατηρήσει τη δυναμική και να αξιοποιήσει τις γνώσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.
Το πρόβλημα του εκφοβισμού (mobbing) και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους δικηγόρους παραμένει αμείωτο σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στην Ελλάδα και το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η ενθάρρυνση των θυμάτων τέτοιων συμπεριφορών να προβαίνουν σε καταγγελία χωρίς φόβο για το εργασιακό τους μέλλον. (legalnews24.gr/ibanet.org)
Σχόλια