Οι δικαστές αντιδρούν στα προγράμματα επιμόρφωσής τους που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Την έντονη αντίδραση των δικαστικών λειτουργών έχει προκαλέσει διάταξη του κατατεθέντος στη Βουλή νομοσχεδίου για τις Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Ειδικότερα, το άρθρο 40 του νομοσχεδίου προβλέπει μεταξύ άλλων υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης τα οποία θα ολοκληρώνονται με γραπτή εξέταση (multiple choice) και για τους επιτυχόντες με βαθμολογία κατ΄ελάχιστον 70/100 θα χορηγείται πιστοποιητικό ευδόκιμης παρακολούθησης, το οποίο τίθεται στον υπηρεσιακό τους φάκελο.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας απορρίπτει την συγκεκριμένη ρύθμιση, θεωρώντας ότι αυτή προσβάλλει το κύρος του θεσμού των δικαστών και πλήττει την δικαστική ανεξαρτησία. Όπως αναφέρει η Ένωση, «οι δικαστικοί λειτουργοί δεν δέχονται να υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις, οι οποίοι θα αναπαραγάγουν τη μία και μοναδική αλήθεια του διδάσκοντος και στοχεύουν να κάμψουν την ελεύθερη γνώμη και επιστημονική άποψη».

Μάλιστα η ένωση δικαστών διεξήγαγε και ηλεκτρονική ψηφοφορία για το θέμα με τις εξής ερωτήσεις και αποτελέσματα:

-Συμφωνείτε με το άρθρο 40 του σχεδίου νόμου για την ΕΣΔΙ, που προβλέπει τη διενέργεια εξέτασης και βαθμολογησης μετα την παρακολούθηση υποχρεωτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με εισαγωγή του αποτελέσματος στον υπηρεσιακό φάκελο;

  • ΟΧΙ 1044, ποσοστο 97,1 %
  • ΝΑΙ 18, ποσοστό 2,9%

Συμφωνείτε πως η υποβολή των δικαστικών λειτουργών σε γραπτές εξετάσεις απαξιώνει τον θεσμικό τους ρόλο;

  • ΝΑΙ 1017, ποσοστο 94,6%
  • ΟΧΙ 55, ποσοστό 5,4%

Το άρθρο 40 παρ.2 του νομοσχεδίου έχει ως εξής:

"2. Τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης απευθύνονται σε δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι και τον βαθμό του Παρέδρου, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων μέχρι και τον βαθμό του Εφέτη και σε δικαστικούς λειτουργούς των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων μέχρι και τον βαθμό του Εφέτη ή του Αντεισαγγελέα Εφετών, τους Ειρηνοδίκες και τους Πταισματοδίκες. Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται σε τέσσερις κύκλους επιμόρφωσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν: α) ο πρώτος κύκλος, την οργάνωση της διοίκησης των δικαστηρίων, τη δικαστική επικοινωνία, τη δικαστική δεοντολογία, τη μεθοδολογία του δικαστικού έργου και τη διαχείριση του χρόνου στην άσκηση των καθηκόντων, β) ο δεύτερος κύκλος, το οικονομικό δίκαιο και ιδίως θέματα που αφορούν την ενέργεια, την κεφαλαιαγορά, τον ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή, γ) ο τρίτος κύκλος, τη νομική εμβάθυνση σε θεματικές ανάλογα με τον κλάδο της δικαιοσύνης που αφορούν και δ) ο τέταρτος κύκλος, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι δικαστικοί λειτουργοί, στους οποίους απευθύνονται τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης, οφείλουν να συμμετέχουν ετησίως σε ένα (1) από αυτά, από οποιονδήποτε κύκλο κατ’ επιλογή τους, μέχρι να συμπληρώσουν, τουλάχιστον μία (1) φορά, όλους τους κύκλους των υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης. Πάντως, είναι δυνατή η ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) ετών, όχι όμως πέραν των οκτώ (8) ετών. Η επιμόρφωση αυτή σε όλους τους κύκλους περιλαμβάνει, ιδίως, τη δημιουργία ομάδων εργασίας (workshops), τα πορίσματα των οποίων αποτελούν αντικείμενο συζήτησης από όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης. Μετά από το πέρας κάθε υποχρεωτικού επιμορφωτικού προγράμματος, όλοι όσοι έλαβαν μέρος σε αυτό, απαντούν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice), σε όσους δε από αυτούς λάβουν συνολική βαθμολογία από εβδομήντα (70) και άνω με άριστα το εκατό (100), χορηγείται πιστοποιητικό ευδόκιμης παρακολούθησης, το οποίο τίθεται στον υπηρεσιακό τους φάκελο. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να επαναλάβουν τον ίδιο κύκλο σε επόμενα έτη. Τα έντυπα με τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής προετοιμάζονται και, στη συνέχεια, οι απαντήσεις, όσων επιμορφώνονται στα προγράμματα αυτά, αξιολογούνται από έναν από τους Διευθυντές Κατάρτισης και Επιμόρφωσης".

Σχόλια