Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει άμεσα έρευνα ώστε ο Πούτιν και οι συνεργάτες του να οδηγηθούν σε δίκη, ζητάει το Συμβούλιο των Δικηγόρων της Ευρώπης
Η ανακοίνωση του CCBE αναφέρει τα ακόλουθα:
Το Συμβούλιο των Δικηγόρων και των Δικηγορικών Εταιρειών της Ευρώπης (CCBE) εκπροσωπεί τους δικηγορικούς συλλόγους 45 χωρών, και μέσω αυτών πάνω από 1 εκατομμύριο Ευρωπαίoυς δικηγόρους. Από τη δημιουργία του, το CCBE βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προώθησης και της υπεράσπισης των νομικών αρχών στις οποίες βασίζεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Το CCBE ενώνει τη φωνή του με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα στο αίτημά τους στη Ρωσία για άμεση παύση της παράνομης εισβολή στην Ουκρανία. Όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις, αξίες, αρχές και τις ελευθερίες που ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τις εγγυήσεις ασφαλείας και γενικά τις αρχές του δημόσιου διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το CCBE καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες που παραβιάζουν αυτές τις θεμελιώδεις και γενικά αποδεκτές αρχές του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των διεθνών νόμων και συνθηκών πρέπει να τηρείται. Στην τρέχουσα τραγικη κατασταση στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός λαός, είναι υψίστης σημασίας και ανάγκη να τηρηθεί το κράτος δικαίου.
Το CCBE καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αδικαιολόγητη εισβολή σε κυρίαρχο κράτος αποτελεί μια κατάφωρη επίθεση στο κράτος δικαίου. Χαιρετίζουμε τη δήλωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου:
«Υπενθυμίζω σε όλες τις πλευρές που διεξάγουν εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας ότι σύμφωνα με τη δήλωση που κατατέθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, αποδεχόμενη τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το Γραφείο μου μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να διερευνήσει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή πολέμου που διαπράχθηκε στο έδαφος της Ουκρανίας από τις 20 Φεβρουαρίου 2014 και μετά.
Κάθε πρόσωπο που διαπράττει τέτοια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εντολής, υποκίνησης ή συνεισφοράς με άλλο τρόπο στη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων, μπορεί να υπόκειται σε δίωξη ενώπιον του Δικαστηρίου, με πλήρη σεβασμό προς την αρχή της συμπληρωματικότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Καλούμε τον Εισαγγελέα να ξεκινήσει άμεσα σχετική έρευνα με σκοπό τη δίκη του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των συνεργών του. Ο ουκρανικός λαός αξίζει την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης.
Το CCBE αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον σεβασμό των οικουμενικών αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης και, ως εκ τούτου, επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει χώρος ειρήνης, ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνηw. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους Ουκρανούς συναδέλφους μας που δέχονται επίθεση.
Έχουμε επίσης υπόψη μας τη θέση εκείνων των Ρώσων συναδέλφων που δεν αισθάνονται ότι είναι ικανοί να μιλήσουν εναντίον αυτού του παράνομου πόλεμου επειδή φοβούνται για τη ζωή τους.
Το CCBE τονίζει επιπλέον ότι το δικαίωμα στο άσυλο πρέπει να γίνεται σεβαστό και να διασφαλίζεται σε αυτό το πλαίσιο και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλα ευρωπαϊκά κράτη ενθαρρύνονται ως εκ τούτου, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και του ασύλου για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που φεύγουν από συγκρούσεις και βία. Τέλος, το CCBE ενθαρρύνει τους δικηγόρους να παρέχουν νομική βοήθεια σε άτομα που αναζητούν διεθνή προστασία και χαιρετίζει το γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες νομικοί ήδη συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες. (ccbe.eu/legalnews24.gr)
Καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Διεθνής Δικηγορικός Σύλλογος
Σχόλια