Κλιματική αλλαγή: Όλο και πιο έκδηλες οι επιπτώσεις ιδίως στη Νότια Ευρώπη : Ανακοίνωση του ΕΕΣ

To Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και προαναγγέλλει αξιολόγηση των ενεργειών και των μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοπή των δυσάρεστων συνεπειών.

Ειδικότερα το ΕΕΣ αναφέρει: «Άδειοι ταμιευτήρες νερού, αποξηραμένο έδαφος, αυξημένος κίνδυνος δασικών πυρκαγιών: αυτή είναι η εικόνα την άνοιξη του 2023 σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης που πλήττονται από σοβαρή ξηρασία. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έκδηλες. Για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, η ΕΕ θέτει ολοένα περισσότερο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια. Είναι όμως εφικτοί οι στόχοι αυτοί;

Η ΕΕ δεσμεύθηκε να δαπανήσει υπέρ της δράσης για το κλίμα τουλάχιστον το 20 % του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2014-2020, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 216 δισεκατομμύρια ευρώ. Διαπιστώσαμε όμως ότι πέρσι η συνεισφορά αυτή για τη συγκεκριμένη περίοδο είχε υπερεκτιμηθεί κατά τουλάχιστον 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την περίοδο 2021-2027, ο στόχος αυξήθηκε στο 30 % του ενωσιακού προϋπολογισμού ή σε 87 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως. Το ποσό αυτό είναι τεράστιο, πόσο αποδοτικά όμως δαπανάται αυτή η χρηματοδότηση;

Οι έλεγχοι σχετικά με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και των συναφών με αυτή τομέων, όπως η γεωργία ή η ενέργεια, βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών μας, τα τελευταία δε χρόνια έχουμε δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό σχετικών εκθέσεων.

Στην επόμενη έκθεσή μας, η οποία θα δημοσιευθεί στις 26 Ιουνίου, θα αξιολογήσουμε την μέχρι στιγμής επιτυχία των προσπαθειών της ΕΕ για την ανακοπή της κλιματικής αλλαγής. Θα εξετάσουμε επίσης αν υπάρχουν δείκτες που μετρούν κατά πόσον οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030 μετουσιώνονται σε ουσιαστική δράση». (πηγή ΕΕΣ/φωτο: medium.com)

Σχόλια