To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα με απόφαση του στις 23.1.2024 για τη δημοσιοποίηση ιατρικών δεδομένων που αφορούσαν ιερόδουλες που είχαν διαγνωσθεί με τον ιό ΗΙV (οροθετικές) και για τη δημοσίευση των προσώπων τους στα μέσα ενημέρωσης αλλά και για τις συνθήκες υπό τις οποίες τους επιβλήθηκε η διενέργεια εξέτασης αίματος.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του 2012 όταν διαπομπεύθηκαν γυναίκες ιερόδουλες που είχαν συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες κατόπιν υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και εξετάσεις αίματος.Με απόφαση του εισαγγελέα, δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματά τους και οι φωτογραφίες τους, μαζί με τους λόγους για τους οποίους τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και με αναφορά ότι είναι οροθετικές. Τα στοιχεία αυτά αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της αστυνομίας και ακολούθησε η εκτεταμένη διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων από τα μέσα ενημέρωσης με κάλυψη για αρκετές ημέρες, ειδικά στην τηλεόραση. Υπουργός υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Η απόφαση του ΕΔΔΑ
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε στην υπόθεση O.G. and Others v. Greece (αιτήσεις αρ. 71555/12 και 48256/13) ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) όσο αφορά δύο προσφεύγουσες, για τις εξετάσεις αίματος στις οποίες υποχρεώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές.
Εν προκειμένω ο Δικαστήριο έκρινε ότι τα δείγματα αίματος τα οποία επιβλήθηκαν σε δύο προσφεύγουσες συντελούσαν παρέμβαση στην ιδιωτική τους ζωή και σημείωσε ότι αυτό δεν ήταν σύμφωνο με το νόμο κατά την έννοια του άρθρου 8 της Σύμβασης, δεδομένου ότι οι επίμαχες διατάξεις εσωτερικού δικαίου θα έπρεπε να ήταν προβλέψιμες όσον αφορά στις επιπτώσεις τους για τις προσφεύγουσες. Ειδικότερα, το Δικαστήριο σημείωσε ότι καμία από τις διατάξεις που ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να δικαιολογήσει την ιατρική παρέμβαση, είτε γίνεται από αστυνομικούς είτε από γιατρούς, όπως αυτή που επιβλήθηκε στις προσφεύγουσες.
Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) όσον αφορά τέσσερις προσφεύγουσες, λόγω της δημοσίευσης στοιχείων που τους αφορούσαν.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η δημοσίευση των δεδομένων των τεσσάρων αποτελούσε δυσανάλογη παρέμβαση στο δικαίωμά τους στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Τα ονόματα και οι φωτογραφίες αυτών των τεσσάρων προσώπων και η πληροφορία ότι ήταν οροθετικές, είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας και μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης. Η Εισαγγελική Αρχή επίσης δεν είχε επιχειρήσει να εξακριβώσει εάν άλλα μέτρα, ικανά να εξασφαλίσουν λιγότερη έκθεση των τεσσάρων προσφευγουσών στα μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί στις περιπτώσεις τους.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ στις προσφεύγουσες για ηθική βλάβη.
Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο διέγραψε τμήματα των προσφυγών που αφορούσαν ορισμένες προσφεύγουσες που στο μεταξύ είχαν πεθάνει. Μάλιστα μία εξ αυτών είχε δώσει τέλος στη ζωή της δύο χρόνια μετά το συμβάν. (echr.coe.int/legalnews24.gr)
Σχόλια