Έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής Πολ. Δικονομίας, Κώστας Μπέης

Έφυγε από τη ζωή, στις 14.2.2024, σε ηλικία 90 ετών, ο ομότιμος Καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας, Κώστας Μπέης.

Ο Κώστας Μπέης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου 1933 και ήταν γιος του Ευάγγελου Μπέη, εισαγγελέα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου έγινε και διδάκτωρ το 1966, και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο. Το 1969 εξελέγη ομοφώνως υφηγητής στην έδρα της πολιτικής δικονομίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, το 1976 έκτακτος καθηγητής και το 1982 τακτικός καθηγητής. Αποχώρησε από το πανεπιστήμιο το 2000, οπότε και έλαβε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Το 1996 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2010 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήταν ιδρυτής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών, στο οποίο υπήρξε διευθυντής την περίοδο 1984-1990, ιδρυτής της μηνιαίας επιθεώρησης Δικονομικού δικαίου "Δίκη", επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου στο Τόκυο καθώς και ιδρυτής του Κέντρου Δικανικών Μελετών. Το 2005 χειροτονήθηκε ιερέας από τον μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιο, και ιερουργούσε στον ναό του αγίου Γεωργίου Κορυφούλας της ίδιας Μητρόπολης. Μετά τον θάνατο του μητροπολίτη Μελετίου, το 2012, επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση Σημίτη (1996) χρημάτισε υπηρεσιακός υπουργός δημοσίας τάξεως. Είχε διατελέσει πρόεδρος της ΕΡΤ, γενικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας, γενικός γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της Βουλής καθώς και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Είχε τιμηθεί με το βραβείο "Ιπεκτσί". Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, νομικού, φιλοσοφικού και θρησκευτικού περιεχομένου και αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά.

Κατοικούσε στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Irmgard Liermann, συμβολαιογράφο, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε για την απώλεια του Κώστα Μπέη του ακόλουθο ψήφισμα:

«Τα  μέλη  του Β’  Τομέα  Ιδιωτικού Δικαίου  εκφράζουν την  βαθιά  θλίψη  τους    για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή  της  Πολιτικής Δικονομίας  Κώστα Μπέη. Ο  εκλιπών, μέλος του Β’ Τομέα Ιδιωτικού Δικαίου,   υπήρξε  κορυφαίος  επιστήμων  με ιδιαιτέρως  εκτενές   συγγραφικό έργο  στο  πεδίο του αστικού δικονομικού  δικαίου.   Ιδιαίτερης  μνείας  πρέπει να τύχουν  η  εντυπωσιακή  κατ’ άρθρο ερμηνεία του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι σημαντικές ερευνητικές μονογραφίες, καθώς και ο διαρκής διάλογός του με τη νομολογία με την έκδοση του επιστημονικού περιοδικού δικονομικού δικαίου «Δίκη» από το έτος 1968 μέχρι το έτος  2010. Yπήρξε εκλεκτό μέλος της Ενώσεως Ελλήνων  Δικονομολόγων και συνέβαλε καθοριστικά με την παρουσία και τις εισηγήσεις του στις εργασίες της. Ήταν εμπνευστής της ιδρύσεως του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιστημονική ακτινοβολία του, καθώς επίσης  ιδρυτής του Κέντρου Δικανικών Μελετών.  Το εξαίρετο επιστημονικό και ερευνητικό του έργο επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη του δικονομικού δικαίου και  χαίρει  καθολικής  αναγνωρίσεως  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ το επιστημονικό του ενδιαφέρον επεκτάθηκε μεταγενέστερα στο πεδίο της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας. Διακεκριμένος  πανεπιστημιακός  δάσκαλος ως τακτικός καθηγητής  από το έτος 1982 στην Α’ ΄Εδρα Πολιτικής Δικονομίας αφυπηρέτησε το έτος 2000, λαμβάνοντας τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Πολυσχιδής,  με υψηλό ακαδημαϊκό ήθος, δίδαξε  επί σειρά ετών στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  μεταλαμπαδεύοντας  την υψηλού επιπέδου επιστημονική του γνώση  σε  φοιτητές και νεότερους   συναδέλφους, αρκετοί από τους οποίους είναι ήδη διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ή του δικαστικού σώματος. Τα  μέλη του Β’ Τομέα  Ιδιωτικού Δικαίου εκφράζουν τα  θερμά  συλλυπητήριά  τους  στην οικογένεια και τους  οικείους του εκλιπόντος». (πληροφορίες από wikipedia)

Σχόλια

Ο χρήστης Εφη Θωμα είπε…
Ένας πραγματικά υπέροχος και σπάνιος άνθρωπος και σπουδαίος καθηγητής. Είμαστε πολύ τυχεροί όσοι τον γνωρίσαμε και παρακολουθήσαμε τα μαθήματα, τις διαλέξεις και το μεγάλο έργο του.
Ο χρήστης Ιωάννης Ρωμαίος είπε…
Ο μεγαλύτερος καθηγητής- δάσκαλος που υπήρξε στη Νομική Σχολή Αθηνών τα τελευταία 40 χρόνια. Ευτυχείς όσοι παρακολούθησαν τη διδασκαλία του!
Ο χρήστης ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΣ είπε…
Υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός επιστήμονας,καθηγητής με ευαισθησίες για τους φοιτητές του!!!
Ανήσυχο πνεύμα,που η μοίρα τον κτύπησε σκληρά, όμως ποτέ δεν λύγισε!!! Με βαθιά θρησκευτικότητα και φοβερά φιλοσοφημένος,παρέμεινε στις επάλξεις του επιστημονικού αγώνα μαζί με το καθηγητή κ. Γιώργο Κασιμάτη σε σκληρές εποχές,όπως αυτές των μνημονίων, δίνοντας " μάχες " για την πατρίδα και το λαό της!!! ΑΝΤΙΟ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ,ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΑΣ ΔΥΣΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟ,ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΑΝ ΕΣΑΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΟ ΕΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ!!! Στέλιος Κουρνιανός Επίτιμος Δικηγόρος Αθηνών
Ο χρήστης ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΣ είπε…
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ,ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ,ΣΠΑΝΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ!!!
Ανήσυχο πνεύμα,βαθιά φιλοσοφημένο,με θρησκευτικότητα,δε λύγισε καίτοι η μοίρα τον κτύπησε σκληρά!!!
Ακατάβλητος διακρίθηκε ιδιαίτερα μαζί με τον έτερο καθηγητή μας συνταγματολόγο κύριο Γιώργο Κασιμάτη για τις επιστημονικές μάχες του την εποχή των μνημονίων για τη Δημοκρατία,την πατρίδα και το λαό της!!!
ΑΝΤΙΟ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΕ,ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ,ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ,ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΑΣ ΔΥΣΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟ!!!
Στέλιος Κουρνιανός Επίτιμος Δικηγόρος Αθηνών