Η Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά ύλης στους δικηγόρους (ΦΕΚ)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση 33305/2024 "Καθορισμός των προϋποθέσεων εγγραφής των δικηγόρων στους ειδικούς καταλόγους του εβδόμου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 208, της παρ. 1 του άρθρου 787 και της παρ. 2 του άρθρου 819 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του ύψους της αποζημίωσης των δικηγόρων στις ως άνω περιπτώσεις, του τρόπου, του χρόνου και των λοιπών όρων καταβολής της, και κάθε άλλης λεπτομέρειας".

Η ΥΑ εξειδικεύει τις λεπτομέρειες που αφορούν στην λειτουργία των καταλόγων των δικηγόρων που θα αναλάβουν από 1/6/2024 να εκδίδουν πράξεις για προσημειώσεις και κληρονομητήρια και να επεξεργάζονται φακέλους για σωματεία.

Δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους της παρ. 1 έχουν δικηγόροι που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: (α) είναι μέλη του οικείου δικηγορικού συλλόγου, (β) έχουν τακτοποιήσει το σύνολο των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τον Δικηγορικό Σύλλογο στον οποίο ανήκουν, (γ) δεν τους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή εκτός από την ποινή της επίπληξης, (δ) έχουν συμπληρώσει τον κατά την παρ. 3 του παρόντος άρθρου προβλεπόμενο για κάθε κατηγορία ελάχιστο χρόνο δικηγορικής υπηρεσίας, (ε) έχουν λάβει πιστοποιητικό πραγματικής παρακολούθησης των ειδικών σεμιναρίων επιμόρφωσης κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας και (στ) δεν έχουν λόγω υποτροπής και μη έκδοσης της πράξης ή μη επεξεργασίας του φακέλου εντός των νομίμων προθεσμιών, διαγραφεί από οποιονδήποτε από τους τρεις (3) καταλόγους.

Ο ελάχιστος χρόνος δικηγορικής υπηρεσίας για την εγγραφή στον κατάλογο του άρθρου 819 παρ. 2 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι τρία (3) έτη, για την εγγραφή στον κατάλογο του άρθρου 208 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δύο (2) έτη και για την εγγραφή στον κατάλογο του άρθρου 787 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ένα (1) έτος δικηγορίας. Ο ελάχιστος χρόνος δικηγορικής υπηρεσίας πρέπει να έχει συμπληρωθεί κατά την υποβολή της αίτησης στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. 

Για την εγγραφή στον οικείο κατάλογο ο ενδιαφερόμενος δικηγόρος απαιτείται να υποβάλει αίτηση στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, συνοδευόμενη το πιστοποιητικό πραγματικής παρακολούθησης του ειδικού σεμιναρίου επιμόρφωσης. Ο οικείος δικηγορικός σύλλογος ελέγχει αυτεπαγγέλτως την συνδρομή των λοιπών ουσιαστικών προϋποθέσεων. 

Κάθε ενδιαφερόμενος δικηγόρος έχει δικαίωμα να εγγραφεί σε περισσότερους του ενός από τους προβλεπόμενους στο παρόν άρθρο καταλόγους.

Δείτε την ΥΑ όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ εδώ

Σχόλια