Εκλογική διαφορά: Η μη συνεχόμενη αρίθμηση ψηφοδελτίων δεν συνιστά παράβαση δυνάμενη να οδηγήσει σε ακύρωση των σταυρών προτίμησης (ΔΠρΑγρ)

ΔΠρΑγρ 222/2023: Διαφορά ουσίας - Εκλογική διαφορά:  Η μη συνεχόμενη αρίθμηση ψηφοδελτίων δεν συνιστά παράβαση δυνάμενη να οδηγήσει σε ακύρωση των σταυρών προτίμησης.

Ένσταση με αίτημα την τροποποίηση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας), με την οποία επικυρώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης.10.2023 του Δήμου Θέρμου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθ’ ο μέρος με την απόφαση αυτή ο ενιστάμενος, υποψήφιος σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Καλουδίου του Δήμου Θέρμου με τον συνδυασμό «ΠΟΛΙΤΕΣ σε δράση», ανακηρύχθηκε δεύτερος τακτικός σύμβουλος του Συμβουλίου της εν λόγω Δημοτικής Κοινότητας και ο καθ’ ου η ένσταση, υποψήφιος με τον ίδιο συνδυασμό, ανακηρύχθηκε πρώτος τακτικός σύμβουλος του ίδιου Συμβουλίου και ορίσθηκε πρόεδρος αυτού.

Έλλειψη παθητικής νομιμοποίησης του συνδυασμού. Ακυρότητα σταυρών προτίμησης. Από την επισκόπηση των νομίμως υπογεγραμμένων Βιβλίων Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής (Πρακτικά 1 και 2) και Διαλογής Ψήφων Υπέρ των Συνδυασμών και των Υποψηφίων των Συνδυασμών δεν προκύπτει ότι σημειώθηκαν παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα ότι κατά τη διαλογή των ψήφων υπέρ των υποψήφιων συμβούλων της Δημοτικής Κοινότητας τέθηκαν σταυροί προτίμησης υπέρ του καθ’ ου η ένσταση, οι οποίοι δεν υπήρχαν, όταν ανοίχθηκαν οι φάκελοι της ψηφοφορίας. 

Εξάλλου, από τα ίδια ως άνω βιβλία ουδεμία ένσταση προκύπτει ότι ασκήθηκε κατά την ημέρα των εκλογών από τον ενιστάμενο ή από εκπροσώπους του, που να αμφισβητεί τα όσα προαναφερόμενα προκύπτουν από τα βιβλία αυτά, ενώ η μη συνεχόμενη αρίθμηση των ψηφοδελτίων που έφεραν σταυρό υπέρ του καθ’ ου η ένσταση, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με τον προβλεπόμενο από τις σχετικές διατάξεις για την τήρηση της αρίθμησης των ψηφοδελτίων τρόπο, δεν συνιστά, πάντως, παράβαση που μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση των σταυρών προτίμησης που έχουν σημειωθεί στο οικείο βιβλίο χωρίς συνεχή αρίθμηση των σχετικών ψηφοδελτίων - Απορρίπτει την ένσταση. (πηγή adjustice.gr)

Σχόλια