Αφαίρεση επιμέλειας ανήλικου τέκνου απο τη μητέρα και αποκλειστική ανάθεσή της στον πατέρα (ΜΠρΑθ)

Το Legalnews24.gr δημοσιεύει το πλήρες κείμενο πρόσφατης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία αφαιρείται η επιμέλεια ανήλικου τέκνου από την μητέρα του και ανατίθεται αποκλειστικά στον πατέρα.

Ακολουθεί απόσπασμα της απόφασης που εκδόθηκε κατά τη συνεκδίκαση αγωγών του πατέρα και της μητέρας. Την υπόθεση εκ μέρους του ενάγοντος-πατέρα χειρίστηκε η δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω Αθηνών, Αναστασία Μήλιου. Βλ. σχετικό άρθρο εδώ

«Το γεγονός ότι η μητέρα, παραβιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις, παρεμποδίζει την επικοινωνία του πατέρα με το τέκνο και επιδιώκει να διαταράξει τη συναισθηματική σχέση μεταξύ τους, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας σύμφωνα με το άρθρο 1532 ΑΚ, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 του ν.4800/2021. Αποδείχθηκε ότι η μητέρα δεν ενδιαφέρεται για την ψυχική υγεία του τέκνου της, αφού επί σειρά ετών είχε αποκόψει πλήρως αυτό από τον πατέρα του και δεν επέτρεπε καμία επικοινωνία μεταξύ τους, αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε αυτό για την ψυχολογία του και την ψυχοπνευματική του ανάπτυξη. Η μητέρα δεν έχει επιτρέψει ποτέ έως σήμερα στο τέκνο της, ηλικίας 6 ετών κατά το χρόνο συζήτησης της αγωγής, να εορτάσει έστω κα μία φορά με τον πατέρα του την επέτειο των γενεθλίων του, την ονομαστική του εορτή, τις εορτές των Χριστουγέννων- Νέου Έτους και του Πάσχα, έχει στερήσει από το τέκνο της το  δικαίωμα να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία και με τη γιαγιά του από την πατρική γραμμή, δεν παρέχει καμία απολύτως πληροφόρηση στον πατέρα σχετικά με τα θέματα υγείας και εκπαίδευσης του τέκνου τους, ενώ αρνείται να του γνωστοποιήσει τη διεύθυνση κατοικίας της, καθώς και το σχολείο στο οποίο φοιτά το τέκνο τους. Αποδείχθηκε ότι λόγω της έλλειψης επικοινωνίας, ο ανωτέρω ανήλικος δεν έχει αναπτύξει ακόμα ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τον πατέρα του. Ωστόσο από τις σχετικές εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών προκύπτει αφενός ότι ο πατέρας υποβλήθηκε σε συμβουλευτικές συνεδρίες γονέων που διήρκεσαν 5 μήνες, αφετέρου ότι κατά τις εποπτευόμενες συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2022, ο ανήλικος εξοικειώθηκε αμέσως με τον πατέρα, χαμογελούσε συνέχεια και εξέφραζε θερμά συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Με βάση τα προεκτεθέντα κρίνεται ότι το συμφέρον του ανήλικου τέκνου των διαδίκων, όπως αυτό προσδιορίζεται από την ανάγκη της ομαλής σωματικής και ψυχοπνευματικής ανάπτυξής του, επιβάλλει να ανατεθεί η επιμέλειά του αποκλειστικά στον ενάγοντα της υπό στοιχεία (β) αγωγής –πατέρα του.»

Δείτε την Απόφαση εδώ

Σχόλια