Αοριστία πορίσματος αυτοψίας στο οποίο στηρίχθηκαν οι πράξεις απομάκρυνσης ομπρελών & ξαπλωστρών στον αιγιαλό και επιβολής προστίμου αυθαίρετης κατάληψης αιγιαλού (ΔΕφΙωαν)

ΔΕφ Ιωαννίνων αρ. απόφασης 39/2024: Πράξη άμεσης απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών/ πραγμάτων (ομπρελών και ξαπλωστρών) και πράξη επιβολής προστίμου για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού χωρίς σύμβαση μίσθωσης με τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών.

Η σύνταξη του πορίσματος – έκθεσης αυτοψίας αποτελεί ουσιώδη τύπο της διαδικασίας έκδοσης της πράξης άμεσης απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί επί του αιγιαλού και της παραλίας (άρθρο 18 παρ. 1 του ν. 5092/2024)και της πράξης επιβολής προστίμου (άρθρο 19 παρ. 1 περ. β’ του παραπάνω νόμου). Η παντελής αοριστία του εν λόγω πορίσματος ισοδυναμεί με ανυπαρξία του και καθιστά ακυρωτέες, λόγω παράβασης ουσιώδους τύπου ως προς τη διαδικασία έκδοσής τους, τις πράξεις που έχουν στηριχθεί σ’ αυτό (πρβλ. ΣτΕ 1542/2016). 

«Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση, για την οποία καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο ποσού 150 ευρώ (βλ. το με κωδικό πληρωμής 682613515954 1202 0094 ηλεκτρονικό παράβολο), ζητείται η ακύρωση: α) της με αρ. πρωτ. 151/31-5-2024 πράξης άμεσης απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών/ πραγμάτων (ομπρελών και ξαπλωστρών) του Προϊστάμενου της Κτηματικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, και β) της με αρ. πρωτ. Κτημ. 63636 ΕΞΕ 2024/30-5-2024 πράξης επιβολής προστίμου του ίδιου Προϊστάμενου, με την οποία επιβλήθηκε στον αιτούντα πρόστιμο ποσού 1.190 ευρώ για την παράβαση της αυθαίρετης κατάληψης αιγιαλού χωρίς σύμβαση μίσθωσης με τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών.

Επειδή, τέλος, ο αιτών προβάλλει ότι τα αρμόδια όργανα της Κτηματικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, συνέταξαν «ένα τοπογραφικό διάγραμμα αυθαίρετης κατάληψης, ορίζοντας συντεταγμένες μέσα στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες και ξαπλώστρες, … χωρίς να γνωρίζουν ουσιαστικά πού βρίσκονται οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες και πόσο χώρο καταλαμβάνουν» και ότι η εν λόγω αοριστία του τοπογραφικού διαγράμματος, καθιστά άκυρο το από 27-5-2024 πόρισμα – έκθεση αυτοψίας, καθώς και τις προσβαλλόμενες πράξεις που στηρίζονται σ’ αυτό. Στο επίμαχο πόρισμα αναφέρεται ότι ο αιτών κατέλαβε αυθαίρετα έκταση εμβαδού 47,60 τ.μ. καθορισμένου αιγιαλού στην παράκτια περιοχή … Πρέβεζας, όπως απεικονίζεται στο οικείο τοπογραφικό διάγραμμα, χωρίς να προσδιορίζεται ειδικότερα το ακριβές σημείο της αυθαίρετης κατάληψης, δηλαδή εάν είναι μπροστά από το ξενοδοχείο του αιτούντος με την επωνυμία «…..» ή μπροστά από την επιχείρηση καφέ-μπαρ, ψητοπωλείου, εστιατορίου που αυτός διατηρεί με την επωνυμία «….», ενώ στην ενσωματωμένη στο παραπάνω πόρισμα, φωτογραφική λήψη της 27ης-5-2024, απεικονίζονται έξι (6) ομπρέλες και αντίστοιχος αριθμός ξαπλωστρών μπροστά από υφιστάμενη κατασκευή για την οποία δεν προκύπτει εάν χρησιμοποιείται από τον αιτούντα για την εξυπηρέτηση της πελατείας του. Με τα δεδομένα αυτά, η αοριστία του πορίσματος, η οποία δεν μπορεί να θεραπευθεί από άλλα στοιχεία του διοικητικού φακέλου, όπως από την αναφορά στην έκθεση απόψεων της Διοίκησης (με αρ. πρωτ. 1055/20-6-2024 έγγραφο του Προϊστάμενου της Κτηματικής Υπηρεσίας Πρέβεζας), ότι η αυτοψία διενεργήθηκε «στην παραλία ….. Πρέβεζας έμπροσθεν του ξενοδοχείου «…..», ισοδυναμεί με ανυπαρξία του και καθιστά τις προσβαλλόμενες πράξεις, που στηρίζονται σ’ αυτό, νομικώς πλημμελείς και ακυρωτέες λόγω παράβασης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας έκδοσής τους, όπως βάσιμα προβάλλει ο αιτών.

Τον αιτούντα εκπροσώπησε ο Σπυρίδων Μποροδήμος (ΔΣ Ιωαννίνων)

Η απόφαση δημοσιεύεται με επιμέλεια του Βασιλείου Γαλανόπουλου, δικηγόρου Πατρών.

Σχόλια