Έρχονται τροποποιήσεις σε Κώδικες Πολιτικής & Ποινικής Δικονομίας : Σε διαβούλευση σχέδιο νόμου

Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Τέθηκε στις 14 Αυγούστου 2024, σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε εναρμόνιση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με τον Ν. 5108/2024 – Διατάξεις για τη Δικαστική Αστυνομία». Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου 2024.

Σκοπός του πρώτους μέρους είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, η συμβολή στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδίως με την αποφυγή της καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, μέσω της εναρμόνισης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τον ν. 5108/2024 (Α’ 65), περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης.

Το δεύτερο μέρος αφορά στις παρεμβάσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προς εναρμόνιση με τον ν. 5108/2024 περί της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης .

Τέλος, το τρίτο μέρος αφορά στην  εναρμόνιση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109) με τον ν. 5108/2024 (Α’ 65), περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας.

Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ

Σχόλια