Αναστολή εκτέλεσης: Δεν προέκυψε από τα συγκοινοποιηθέντα κατ’ αρ. 925 ΚΠολΔ έγγραφα η νομιμοποίηση της ΑΕΔΑΔΠ να επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση

4534/2024 Μον Πρ. Αθηνών–Αναστολή εκτέλεσης –Δεν προκύπτει από τα συγκοινοποιηθέντα κατ’ αρ. 925 ΚΠολΔ έγγραφα η νομιμοποίηση της ΑΕΔΑΔΠ να επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση.

Με την υπ’ αριθμόν 4534/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), ανεστάλη η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που επισπεύστηκε από εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων.

Εν προκειμένω, το Δικαστήριο δεν πιθανολόγησε πως κατά το χρόνο κοινοποίησης της επιταγής προς πληρωμή η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων νομιμοποιείτο ενεργητικά να επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση. Συγκεκριμένα, από μία απλή  επισκόπηση της σε ισχύ περίληψης της Σύμβασης Διαχείρισης Επιχειρηματικών Απαιτήσεων, εκ της οποίας πηγάζει η νομιμοποίηση της καθ’ ης εταιρείας ως διαχειρίστριας, προκύπτει ότι η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης επιχειρηματικών απαιτήσεων τροποποιήθηκε με οκτώ (8) διαφορετικά έντυπα δημοσίευσης συμβάσεων του άρθρου 10 παρ. 8 του ν. 3156/2003.

Πέραν της τελευταίας δημοσίευσης, η καθ’ ης ουδόλως επικαλέστηκε ή συγκοινοποίησε τις επτά (7) έτερες συμβάσεις τροποποίησης ή συμπλήρωσης της Σύμβασης Πώλησης –Μεταβίβασης, δυνάμει της οποίας φέρεται σήμερα να διαθέτει την επίδικη απαίτηση η αλλοδαπή εταιρεία ειδικού σκοπού (fund).

Μάλιστα, τόσο για την τελευταία σύμβαση τροποποίησης, όσο και για τις έτερες επτά ως άνω, η καθ’ ης ουδόλως επικαλέστηκε ή συγκοινοποίησε τα αντίστοιχα Αποσπάσματα των Παρατημάτων αυτών (λίστες μεταβίβασης των δανείων), ως όφειλε, προκειμένου να αποδειχθεί με ασφάλεια ότι η επίδικη απαίτηση περιλαμβάνεται σε αυτές που πράγματι μεταβιβάστηκαν.

Τέλος, το Δικαστήριο πιθανολόγησε πως η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων των αιτούντων θα τους οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη οικονομική αδυναμία, χωρίς ταυτόχρονα η αναστολή εκτέλεσης να επιφέρει ανάλογη επιβάρυνση για τον δικαιούχο της απαίτησης.

* Για τους αιτούντες παραστάθηκε η δικηγόρος Ευαγγελία Μπελέφα από το δικηγορικό γραφείο Νικολακέας και Συνεργάτες (Βαλαωρίτου 4, Κολωνάκι, Αθήνα).

Δείτε την Απόφαση εδώ

Σχόλια