Απόρριψη αιτήματος χορήγησης άδειας διαμονής σε σύζυγο Ελληνίδας πολίτη με την αιτιολογία ότι οι σύζυγοι δεν διατηρούσαν κοινή κατοικία (ΔΠρΘεσ)

ΔΠρΘεσ  (3μ) 96/2023: Αίτηση ακυρώσεως κατά απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής σε σύζυγο Ελληνίδας πολίτη, αφενός λόγω διαμονής της συζύγου στο εξωτερικό και αφετέρου λόγω μη απασχόλησης του αιτούντος στη χώρα. 

Με την απόφαση κρίθηκε ότι η απόρριψη αιτήματος χορήγησης άδειας διαμονής σε σύζυγο Ελληνίδας πολίτη με την αιτιολογία ότι οι σύζυγοι δεν διατηρούσαν κοινή κατοικία, καθώς η Ελληνίδα σύζυγος διέμενε στο εξωτερικό και ο σύζυγος δεν είχε εργαστεί στη χώρα, αν και είχε πρόσβαση στην αγορά εργασίας, είναι πλημμελώς αιτιολογημένη. 

Τούτο, διότι η Διοίκηση οδηγήθηκε στη σχετική κρίση στηριζόμενη στην παροδική απουσία περίπου εννιάμιση μηνών της συζύγου για εργασία στο εξωτερικό, χωρίς να εξετάσει τη συμβίωση των συζύγων κατά τη διάρκεια άλλων διαστημάτων και χωρίς να συνεκτιμήσει την πρόθεσή τους να διατηρήσουν κοινό συζυγικό βίο μετά την έκλειψη του λόγου της παροδικής απομάκρυνσης της συζύγου, ιδίως εν όψει του ότι ο γάμος του αιτούντος με τη σύζυγό του διαρκεί είκοσι τέσσερα (24) έτη, έχουν αποκτήσει μαζί δύο (2) τέκνα και έχουν καταστήσει την Ελλάδα το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων. 

Περαιτέρω, το γεγονός ότι ο αιτών δεν εργάστηκε, αν και είχε σχετική δυνατότητα, δεν εμπίπτει στους περιοριστικά αναφερόμενους στον νόμο λόγους απόρριψης της σχετικής αίτησης - Δέχεται την αίτηση. Ακυρώνει την προσβαλλόμενη πράξη και αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για νέα νομίμως αιτιολογημένη κρίση. (πηγή adjustice.gr)

Σχόλια