H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχειοθέτησε την υπόθεση καθυστέρησης πληρωμής των δικηγόρων για τη Νομική Βοήθεια

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχειοθέτησε την υπόθεση καθυστέρησης πληρωμής των δικηγόρων για τη Νομική Βοήθεια λίγο πριν την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προχωρήσει στα επόμενα στάδια εξέτασης της παράβασης και η χώρα επρόκειτο να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ). Μετά τις άμεσες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την ψήφιση του Ν. 5095/2024 και την οργάνωση ταχείας διαδικασίας πληρωμών στους δικαιούχους δικηγόρους από το ΤΑΧΔΙΚ, το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε, κατά τη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου 2024 αποφάσισε να θέσει την υπόθεση παράβασης-παραπομπής στο αρχείο. Όντως, όπως προκύπτει και από την ιστοσελίδα της Ε.Ε., η υπόθεση «έκλεισε» στις 25.7.2024. Δείτε την ανάρτηση εδώ

Παράλληλα, σύμφωνα με το Υπουργείο, ετοιμάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα άμεσης εκκαθάρισης και πληρωμής στους δικαιούχους δικηγόρους.

Η υπόθεση αφορούσε στις καθυστερημένες πληρωμές σε δικηγόρους στο πλαίσιο εθνικού κρατικά χρηματοδοτούμενου προγράμματος νομικής συνδρομής που αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πρακτική της ελληνικής αρχής που είναι αρμόδια για το εν λόγω πρόγραμμα δυσχέρανε την πληρωμή των δικηγόρων για τις συγκεκριμένες νομικές υπηρεσίες εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην οδηγία.

Το κλείσιμο της υπόθεσης λίγο πριν την παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΕΕ, το οποίο η ανακοίνωση του Υπ.Δικαιοσύνης μάλιστα χαρακτηρίζει «απόλυτα θετική έκβαση» , δεν αναιρεί την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες δικηγόροι της χώρας εξαιτίας της προκλητικής ασυνέπειας του κράτους.

Σχόλια