Θέση Δικηγόρου στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας

Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας προκηρύσσει την πλήρωση μίας (1) θέσης Δικηγόρου παρ’ Eφέταις, με σχέση έμμισθης εντολής, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 43 του ν.4194/2013 “Κώδικας Δικηγόρων”, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. 
Αντικείμενο Απασχόλησης. 
Το αντικείμενο απασχόλησης του/της δικηγόρου που πρόκειται να προσληφθεί είναι η παροχή κάθε υπηρεσίας συνδεόμενης με τη νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (Μ.Τ.Α.), καθώς και όλων των υπ’ αυτό ή/και ανηκόντων σε αυτό Ειδικών Κλάδων και Ειδικών Λογαριασμών, και ειδικότερα: 
1. Η νομική και δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Ταμείου ενώπιον των εθνικών, ενωσιακών και διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, καθώς και ενώπιον των εθνικών και διεθνών Δικαστηρίων, Αρχών και Διαιτητικών Οργάνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και η κατόπιν έγγραφης εξουσιοδότησης του αρμοδίου οργάνου και σε συνεννόηση με τον Προϊστάμενο Δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας, υποβολή προτάσεων ή άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή άλλων ενδίκων μέσων ή εξωδίκων ενώπιον κάθε Αρχής ή Δικαστηρίου για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Μ.Τ.Α. σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. 
2. Η προάσπιση των συμφερόντων του M.T.A. και των Ειδικών Κλάδων και Ειδικών Λογαριασμών του, ενώπιον των Δικαστηρίων και εξωδικαστικά. 
3. Η γνωμοδότηση για κάθε αναφυόμενο νομικό ζήτημα που αφορά το M.T.A. και τους Ειδικούς Κλάδους και Ειδικούς Λογαριασμούς του. 
4. Ο νομικός έλεγχος και η νομική επεξεργασία των συμβάσεων, προμηθειών, έργου και υπηρεσιών, συμβολαίων ή άλλων διοικητικών πράξεων. 
5. Ο έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς και των σχετικών εγγράφων νομιμοποιήσεως των συναλλασσόμενων προσώπων με το M.T.A. 
6. Η παρακολούθηση του ελληνικού δικαίου, καθώς και της νομολογίας σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας της Νομικής Υπηρεσίας Μ.Τ.Α. και της εν γένει λειτουργίας του Ταμείου. 
7. Η τήρηση αρχείου με τις δικαστικές αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αφορούν το Μ.Τ.Α.
8. Η επεξεργασία από νομοτεχνικής πλευράς των σχεδίων νόμων, κανονισμών / οργανισμών, υπουργικών αποφάσεων, που καταρτίζουν οι Υπηρεσίες του Μ.Τ.Α., καθώς και η νομική γνωμοδότηση επί αυτών. 
9. Η σύνταξη δικογράφων και εξωδίκων που αφορούν το Μ.Τ.Α. και η αντίκρουσή τους, όπου τούτο καθίσταται αναγκαίο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Μ.Τ.Α. 
10. Η κατάρτιση και ενημέρωση δικαστικών φακέλων, κατόπιν εντολής του Προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας του Μ.Τ.Α. και αρχειοθέτησή τους σε ηλεκτρονικό και φυσικό Αρχείο. 
11. Η παροχή τυχόν γνωμοδοτήσεων, εφ’ όσον ζητούνται, σε συνεργασία με τις οικείες Διευθύνσεις του Μ.Τ.Α., σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη αιτημάτων ή αιτήσεων θεραπείας ή αιτήσεων αναθεώρησης. 
Έδρα - Χρόνος Απασχόλησης. 
Οι παραπάνω αναφερόμενες υπηρεσίες θα παρέχονται, κατά κανόνα, στην έδρα του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (Μ.Τ.Α.) επί της οδού Ακαδημίας, αριθμός 27, στην Αθήνα, ή όπου αυτή τυχόν μεταφερθεί, για χρόνο που ανταποκρίνεται στις εκάστοτε υπάρχουσες υπηρεσιακές ανάγκες και ενώπιον των, κατά περίπτωση, αρμοδίων Δικαστηρίων και Αρχών, τηρουμένων πάντοτε των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων. 
Αποδοχές / Ασφαλιστικό και Εργασιακό Καθεστώς. 
Οι αποδοχές του/της δικηγόρου που θα προσληφθεί και η εξέλιξή του/της καθορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων, το άρθρο 9 του ν.4354/2015 (Α΄ 176), το άρθρο 20 του ν.5045/2023 (Α΄ 136), καθώς και την ισχύουσα κοινωνικοασφαλιστική και λοιπή νομοθεσία. Ο/Η δικηγόρος που θα προσληφθεί θα υπάγεται οργανικά στο Μ.Τ.Α. και θα ακολουθεί την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία υπηρεσιακή εξέλιξη. 
Τυπικά Προσόντα Υποψηφίων- Κωλύματα Διορισμού.
Οι υποψήφιοι/-ες για την προκηρυσσόμενη θέση πρέπει:
1. Να είναι πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). 
2. Να είναι δικηγόροι παρ’ Εφέταις, μέλη ενός από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Xώρας. 
3. Να μην έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 45 του Κώδικα Δικηγόρων (ν.4194/2013). 
4. Να έχουν εκπληρώσει (οι άνδρες) τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα και οριστικά από αυτές και να μην είναι ανυπότακτοι ή να μην έχουν καταδικασθεί για λιποταξία με τελεσίδικη απόφαση. 
5. Να μην έχουν κώλυμα ή ασυμβίβαστο κατά τις διατάξεις του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων. 
6. Να μην έχουν κώλυμα διορισμού, λόγω ποινικής καταδίκης ή επειδή τελούν υπό στερητική ή/και επικουρική δικαστική συμπαράσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του ν.3528/2007, τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων όσο και κατά το χρόνο πρόσληψης. 
7. Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα για την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του ν.3528/2007. 
8. Να μην έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά καθώς και να μη τους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. 
9. Να είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικού Τμήματος ή Νομικής Σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε., εφόσον έχουν περατώσει με επιτυχία τη διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Τμήματος Β` του ν.4194/2013, ή τρίτου κράτους, εφ’ όσον αυτό έχει αναγνωρισθεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), που προβλέπεται στο άρθρο 1 του ν.3328/2005 (Α΄ 80). 
10. Να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού έτους, στα γνωστικά αντικείμενα των Κλάδων του Δημοσίου Δικαίου ή/και Αστικού Δικαίου ή/και Δικαίου Δημοσίων Συμβάσεων ή/και Φορολογικού Δικαίου ή/και Ευρωπαϊκού Δικαίου ή/και Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου. 
11. Να έχουν άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. 
12. Να έχουν συμπληρώσει μέχρι την υποβολή της αίτησης τουλάχιστον επτά (7) έτη πραγματικής δικηγορίας από την εγγραφή τους στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο (αποδεικνυόμενη όπως αναφέρεται κατωτέρω), χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άσκηση. 
13. Να έχουν γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή (Η/Υ) στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων, γ) υπηρεσιών διαδικτύου. 

Σχόλια