Προσωρινή ρύθμιση κατάστασης: Ανοχή ενεργειών εντός της οικίας των καθ' ων για διενέργεια εργασιών στο κεντρικό σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης (ΜΠρΘεσ)

MΠρΘεσ 9532/2024 (Ασφαλιστικά Μέτρα): Προσωρινή ρύθμιση κατάστασης: Να ανεχθούν οι καθ΄ων κάθε απαραίτητη ενέργεια εντός της οικίας τους, για διενέργεια εργασιών στην κεντρική ύδρευση και αποχέτευση που επηρεάζουν το διαμέρισμα της αιτούσας.

Σύμφωνα με την υπ’αρ. 9532/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, έγινε δεκτή η αίτηση προσωρινής ρύθμισης κατάστασης, δηλαδή, προσωρινά έστω, να ανεχθούν οι καθ’ων κάθε απαραίτητη ενέργεια εντός της οικίας τους, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες στις σωληνώσεις του συστήματος κεντρικής ύδρευσης και αποχέτευσης στο χώρο της κουζίνας του διαμερίσματος της αιτούσας, με την απειλή σε βάρος των καθ’ων η αίτηση, για κάθε παράβαση, για την περίπτωση που παραβούν την ως άνω υποχρέωση τους, χρηματική ποινή χιλίων ευρώ (1000 €).

Πιο συγκεκριμένα, προσβλήθηκε το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία της αιτούσας και, ειδικότερα, η ελευθερία της να χρησιμοποιεί ακώλυτα, να απολαμβάνει και να διαθέτει την ιδιοκτησία της που κατοχυρώνεται υπό την έννοια της οικονομικής ελευθερίας, καθόσον, λόγω της προσκληθείσας διάβρωσης της οροφής του διαμερίσματος της από τη διαρροή υδάτων και της υγρασίας και ευρωτίασης (μούχλας) που αναπτύσσεται, καθίσταται δυσχερής η απρόσκοπτη χρήση του διαμερίσματος της χωρίς κίνδυνο βλάβης της ιδιοκτησίας και της υγείας των ενοίκων του διαμερίσματος της. 

Οι απαραίτητες ενέργειες εντός της οικίας των καθ’ων δεν προσκρούει στον απαγορευτικό κανόνα του άρθρου 692 παρ. 4 ΚΠολΔ, όπως αβασίμως υποστηρίζουν οι καθ’ων,  καθόσον ο προρρηθείς κανόνας υποχωρεί στις ακραίες εκείνες περιπτώσεις που πιθανολογείται κίνδυνος όχι απλώς περιουσιακών ζημιών αλλά σημαντικής προσβολής της αξίας του ανθρώπου, όπως η ζωή και η υγεία, των οποίων ο σεβασμός και η προστασία είναι πρωταρχική υποχρέωσης της πολιτείας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 Συντ.

Η απόφαση δημοσιεύεται με επιμέλεια του Γιάννη Αργυριάδη, Δικηγόρου Θεσσαλονίκης, τηλ. 6970094741

Δείτε την Απόφαση εδώ

Σχόλια