Παράλειψη αναγραφής του Α.Φ.Μ. στο δικόγραφο των προτάσεων του ενάγοντος ενώπιον του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου - Απόρριψη του σχετικού λόγου αναίρεσης

ΑΠ 665/2024: Παράλειψη αναγραφής του Α.Φ.Μ. στο δικόγραφο των προτάσεων ενώπιον του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου. Απορρίπτει τον σχετικό λόγο αναίρεσης ως αβάσιμο.

Η έλλειψη αυτή μπορεί να συμπληρωθεί εκ των υστέρων ή όταν από την επιτρεπτή επισκόπηση των εγγράφων της δικογραφίας προκύπτει ότι το εν λόγω στοιχείο (ΑΦΜ) εξατομίκευσης του ενάγοντος (όπως και η αρμόδια Δ.Ο.Υ.) καλύπτεται από την παραπομπή σε άλλα στοιχεία του φακέλου.

"Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 111, 118, 119 παρ. 1 και 216 παρ. 1 ΚΠολΔ συνάγεται ότι για την τήρηση της, για κάθε αίτηση δικαστικής προστασίας, έγγραφης προδικασίας, με ποινή απαραδέκτου, απαιτείται να αναγράφονται τα σε αυτά οριζόμενα στοιχεία, δηλαδή, μεταξύ των άλλων, το δικαστήριο ενώπιον του οποίου διεξάγεται η δίκη, το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, η κατοικία και η διεύθυνση όλων των διαδίκων και των νόμιμων αντιπροσώπων τους καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του διαδίκου που επιδίδει ή υποβάλλει το δικόγραφο και αν πρόκειται για νομικά πρόσωπα, η επωνυμία, η διεύθυνση της έδρας τους, καθώς και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου τους. 

Εξάλλου, η παράλειψη αναγραφής στο δικόγραφο της αγωγής του ως άνω στοιχείου, που ορίζεται στην πιο πάνω διάταξη του άρθρου 118 αρ. 3 ΚΠολΔ, όπως αυτή ισχύει από 1η-1-2016 μετά την τροποποίησή της με το άρθρο 1 παρ. 2 του ν. 4355/2015, και στη συνέχεια τη συμπλήρωσή της με το άρθρο 4 του Ν.4842/2021, ήτοι του αριθμού φορολογικού μητρώου του διαδίκου που επιδίδει ή υποβάλλει το δικόγραφο, δεν επιφέρει ακυρότητα αυτού, ενώ η έλλειψη αυτή μπορεί να συμπληρωθεί εκ των υστέρων ή όταν από την επιτρεπτή επισκόπηση των εγγράφων της δικογραφίας προκύπτει ότι το εν λόγω στοιχείο (ΑΦΜ) εξατομίκευσης του ενάγοντος (όπως και η αρμόδια Δ.Ο.Υ.) καλύπτεται από την παραπομπή σε άλλα στοιχεία του φακέλου (ΑΠ 1215/2020,ΑΠ 1879 /2017, ΑΠ 1226/2017). 

Τέλος, κατά τη διάταξη του άρθρου 559 αρ.14 ΚΠολΔ, αναίρεση επιτρέπεται και αν το δικαστήριο παρά το νόμο κήρυξε ή δεν κήρυξε ακυρότητα, έκπτωση από δικαίωμα ή απαράδεκτο. 

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από την παραδεκτή επισκόπηση των διαδικαστικών εγγράφων της δίκης (άρθρ.561 παρ.2 ΚΠολΔ), και δη των εγγράφων προτάσεων της αναιρεσίβλητης ενώπιον του δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου, αλλά και των επικληθέντων και προσαχθέντων από την τελευταία στα δικαστήρια της ουσίας αποδεικτικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η υπ' αριθμ. .../…-…-2006 συμβολαιογραφική πράξη μίσθωσης των επιδίκων αγρών, με αριθμούς … και …, του τότε Συμβολαιογράφου …, Κ. Α. Π., του Ι. Ξ., συζύγου της ενάγουσας και ήδη αναιρεσίβλητης, για τα οποία στη συνέχεια της χορηγήθηκε η υπ' αριθμ. …/2007 άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την οποία η τελευταία εξαιρέθηκε από την υποχρέωση να λάβει την απαιτούμενη άδεια, προκειμένου να εγκαταστήσει στα ακίνητα αυτά φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 99,6 kw, και η οποία, ακολούθως, δυνάμει του από 29-1-2009 επίδικου ιδιωτικού συμφωνητικού, ανέλαβε την υποχρέωση να πωλήσει στην αντισυμβαλλόμενη αντίδικό της εναγομένη και ήδη αναιρεσείουσα εταιρεία την ως άνω άδεια εξαίρεσης, η δε αγοράστρια την υποχρέωση να της καταβάλει ως τίμημα για την άνω πώληση το συνολικό ποσό των 50.000 ευρώ, αναφέρεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου της ενάγουσας και ήδη αναιρεσίβλητης (ΑΦΜ ..., ΔΟΥ …), έτσι ώστε να καλύπτεται η έλλειψη της σχετικής αναφοράς του στο δικόγραφο των προτάσεών της ενώπιον του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου και, επομένως, να πληρούται ο σκοπός του νόμου, παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα από την αναιρεσείουσα με τον πρώτο λόγο της αναίρεσης. 

Το Εφετείο δε, το οποίο με την προσβαλλόμενη απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμο το σχετικό δεύτερο λόγο της έφεσης της εκκαλούσας-εναγομένης και ήδη αναιρεσείουσας, δεν υπέπεσε στην εκ του αριθμού 14 του άρθρου 559 ΚΠολΔ αποδιδόμενη πλημμέλεια, με τη μη κήρυξη, παρά τον νόμο, απαραδέκτου και απόρριψη της αγωγής της εφεσίβλητης-ενάγουσας και ήδη αναιρεσίβλητης, εκ της ανωτέρω αιτίας, και ως εκ τούτου ο σχετικός ως άνω προβαλλόμενος πρώτος λόγος αναίρεσης είναι αβάσιμος.” (πηγή areiospagos.gr)

Σχόλια