Δηλώσεις αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς από δικηγόρους: Ερμηνεία του άρθρου 812 ΚΠολΔ μετά το ν.5095/2024

Κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 812 ΚΠολΔ, για την κατάθεση δηλώσεων αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς στην αρμόδια γραμματεία του δικαστηρίου, εκδόθηκε η κατωτέρω αιτιολογική έκθεση του κ. Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιώς: 

"Αναφορικά με το ζήτημα κατάθεσης δηλώσεων αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς θέτουμε υπόψη σας ότι σύμφωνα με το άρθρο 812 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το άρθρο 11 του ν. 5095/2024 (ΦΕΚ A’ 40/15.03.2024) «Η δήλωση αποποίησης κληρονομίας ή αποδοχής κληρονομίας με το ευεργέτημα της απογραφής, αποδοχής ή αποποίησης του λειτουργήματος του εκτελεστή ή παραίτησης από αυτό και αποδοχής του διορισμού κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας ή παραίτησης από αυτόν γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου της κληρονομίας. Με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου δύναται να υποβληθεί και δήλωση αποδοχής κληρονομίας από τον κληρονόμο. Στην περίπτωση αυτή, ο δηλών έχει υποχρέωση να παρίσταται μετά πληρεξουσίου δικηγόρου». Βάσει των ανωτέρω, είναι επιτρεπτή και νόμιμη η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομίας από δικηγόρο, η οποία στη συνέχεια, και με σκοπό αυτή να προσλάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου, θα προσκομίζεται, με όλα τα αναφερόμενα σ’ αυτή έγγραφα, στον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου κληρονομίας, όπου και θα συντάσσεται η σχετική έκθεση αποδοχής κληρονομίας, υπογραφόμενη από τον πληρεξούσιο αυτού και τον γραμματέα, σύμφωνα και με τα διαλαμβανόμενα στην σχετική αιτιολογική έκθεση του ανωτέρω νόμου. Κατόπιν των ανωτέρω και από την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 812 ΚΠολΔ, υπό το πρίσμα της αιτιολογικής έκθεσης, δεν απαιτείται για την σύνταξη της σχετικής έκθεσης αποδοχής κληρονομίας που συντάχθηκε από δικηγόρο και η αυτοπρόσωπη, ενώπιον του γραμματέως, παρουσία του ιδίου του κληρονόμου, αλλά αρκεί η υπογραφή του πληρεξουσίου δικηγόρου αυτού επί της εκθέσεως. 

Επισημαίνουμε τέλος, ότι η εν λόγω έκθεση αποδοχής κληρονομίας θα καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο τηρούμενο στο Δικαστήριο, όπου θα σημειώνονται ο αριθμός της έκθεσης αποδοχής κληρονομίας, το ονοματεπώνυμο του κληρονομούμενου και του κληρονόμου, καθώς και το ονοματεπώνυμο του δικηγόρου, που τη συνέταξε, ο οποίος θα προσκομίζει και το οικείο γραμμάτιο προείσπραξης (διαβαθμισμένο ανάλογα με την αξία του αντικειμένου). " (πηγή dspeiraia.gr)

Δείτε το έγγραφο εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είναι δυνατόν να γίνεται αποποίηση σε ένα παιδί που δεν είναι γεννηθεί όταν χρειάστηκε να κάνουν οι γονείς του; σε αυτή την περίπτωση μητέρα ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης.υπαρχει όμως και μια υποχρέωση ακόμα ποιο πρινπου η μητέρα δεν ήταν καν έγγυος ένα μορω που εμπλέκεται σε ιστορίες εγγυητή που δεν είδε ποτέ και για αυτές τις ιστορίες πρέπει να πληρωνωμε πολύ μεγάλα ποσά.και χάνομαι και πληρωνωμε και εμπλέκεται ένα παιδάκι που δεν έχει καμία σχέση όλο αυτό είναι πολύ άδικο!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η προθεσμία απλοποίησης για το ανήλικο ξεκινά με την ενηλικίωση στα 18
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η 4 μηνη προθεσμία αποποίησης αρχίζει από την ενηλικίωση.